Özgür kadınlar kooperatifi

Güncelleme Tarihi:

Özgür kadınlar kooperatifi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2008 00:00

Manisa’da olanaksızlıklar yüzünden üretime katılamayan kentli ve kırsal kesimli kadınlar kooperatif çatısı altında birleşti. Kadınlara atölye ve mağaza desteği geldi, ürünlerini beğeniye sunma fırsatı doğdu.

MANİSA’da kentli ve köylü kadınları bir araya getirmeyi hedefleyen bir grup, Merkez Tarımsal Kalkınma Kadın Kooperatifi’ni kurdu. 50 kadının kurduğu kooperatif kendi olanaklarıyla halı ve Manisa bezi dokuma tezgahı aldı. Köy-Koop Manisa Birliği kadınlara halı ve bezlerin dokunacağı atölye ve teşhir mağazasını verdi, açılışa Vali Celalettin Güvenç’in eşi Turan Güvenç, Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semra Öncü katıldı.

İkiliden destek sözü

Tezgah başına geçen Güvenç ve Öncü, üretim ve pazarlamada karşılaşılabilecek sorunları çözmede destek sözü verdi. Güvenç, "Kadınların bir araya gelmesi takdir edilecek bir davranış. Bu birliktelikten güzel işlerin çıkacağına eminim" dedi. Prof. Öncü de işin zorluğuna değindi, "Bu işte alın teri var. Kadınların birlikteliğinden kuvvet doğacak" diye konuştu.

Kooperatif Başkanı Nilgün Beşerik de kadın dayanışmasını sağlamanın gurur verici olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Merkezdeki kadınların el ürünlerini ve ürettiklerini pazarlamayı, kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarını canlandırmayı ve girişimci kadınlar yaratmayı amaçladık. Bu topluluk kırsalda yaşayan, kente göçmüş kadının eğitimi, meslek edindirilmesi, üretime katılmasını sağlayacak. Çalışmaların tek hedefi kadının toplum içindeki yerini yükseltmek ve ekonomiye katılımını artırmak. Kooperatifimiz 10 Temmuz’da kuruldu, tamamı kadın 50 üyemiz var. Gıda, dokuma, giysi, takı, nakış gibi ürünlerden oluşan yaklaşık 500 ürün çeşidimiz var. Manisa’da bir ilk olan bu kooperatifin diğer yerlerde de örnek alınıp yaygınlaşacağına inanıyoruz."

AB desteğiyle 200 tezgah

Kırsal kesimdeki kadının ekonomik özgürlüğünü kazanmasıyla sosyal statüsünün değişeceğini vurgulayan Beşerik, halı ve Manisa bezi üretiminin önemli olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi:

"Yurt dışından ve içinden her iki ürüne yüksek talep var. İlk etapta AB fonlarına proje hazırlayarak 200 tezgah alacağız ve köylerde çalışmak isteyen kadınlara teslim edeceğiz. Özellikle Gördes, Demirci ve Yunt dağı halılarının taliplisi çok. Evlerinde üretime katılan kadınlar ev ekonomisine katkı sağlayarak söz sahibi olacak. Bizim başlıca amacımız kadınların birlikteliğini kadının sosyal statüsünün yükseltmek için kullanmak."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!