Özel sağlık tesislerinin fark ücret oranı belirlendi

Güncelleme Tarihi:

Özel sağlık tesislerinin fark ücret oranı belirlendi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2008 00:30

BUGÜN sigortalı olup da sağlık hizmetleri SGK tarafından finanse edilenler kamu sağlık tesislerinin yanı sıra özellerden de hizmet alabiliyor. Özel sağlık tesislerine başvuranlar SGK’nin karşıladığı tutarın dışında fark ödemek zorunda kalıyor. Belirtelim ki, fark ücret almayan sağlık tesisleri de var.

Geçtiğimiz aylarda özel sağlık tesislerinin alacakları fark ücretinde sınır olup olmaması gerektiği sürekli tartışıldı. "Sosyal Güvenlik Reform Yasası"nın görüşmeleri sırasında da sınır konulmadı, bu konuda Bakanlar Kurulu’nun yetkili olduğu hüküm altına alındı.

Tavan yüzde 30

Bakanlar Kurulu da bu yetkisini kullandı ve 6 Haziran 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla, vakıf üniversiteleri de dahil, SGK ile sözleşme imzalamış sağlık hizmeti sunucularınca, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nun belirlediği bedele ek olarak, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden talep edebilecekleri ek ücretin tavanını yüzde 30 olarak belirledi. Vakıf üniversiteleri ve özel sağlık kurum ve kuruluşları sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, bu bedelin yüzde 30’unu aşmamak üzere ek ücret isteyebilecek.

Emekli çalışanlar destek primi ödeyecek

Emekli aylığı alıp da çalışmasını sürdürenler/sürdürecek olanlar, şimdiki gibi, 1 Ekim 2008’den itibaren de sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödemeye devam edecek. Yalnız bu tarihten itibaren ödenecek prim tutarları değişiyor.

1- Özel sektörde hizmet akdi ile çalışan/çalışacak olan emekliler:

1 Ekim 2008’den itibaren hangi sosyal sigorta kanununa tabi olarak emekli olursa olsun, bir işverenin yanında hizmet akdi ile çalışıyorsa/çalışacaksa, emekli aylığının kesilmemesi için yine SGDP ödenecek. Bunların destek primleri işverence ödenen ücretleri üzerinden yine işverence kesilip ödenecek. Eskiden bu oran toplam yüzde 30’ken, 1 Ekim 2008’den itibaren yüzde 30’un üzerine ayrıca yüzde 1-6,5 kısa vadeli sigorta kolları prim oranı da eklenecek. Bu yüzde 30’un dörtte biri sigortalı, dörtte üçü ise işveren payı. Yüzde 1-6,5 tutarını (ki işyerinin tehlike sınıf ve derecesine göre değişecektir) ise işveren ödeyecek.

2- Özel sektörde bağımsız olarak / şirket ortağı olarak çalışan/çalışacak olan emekliler:

1 Ekim 2008’den itibaren hangi sosyal sigorta kanununa tabi olarak emekli olur ise olsun, kendisine işyeri açıp vergi mükellefi ya da şirket ortağı olan kişi, emekli aylığının kesilmesini istemiyorsa SGDP ödemek zorundadır. Bu şekilde çalışacak olanların destek primlerini, emekli aylıklarından SGK kesecek.

Mevcut durumda yüzde 10 olan bu oran 1 Ekim 2008’den itibaren değişecek. 2008 için yüzde 12 olarak uygulanacak oran, her yıl bir puan artarak en son yüzde 15’te sabitlenecek. Ondan sonra hep yüzde 15 olarak uygulanacak.

Bağımsız çalışan kişinin birden fazla işyeri, ya da şirket ortaklığı olması sonucu değiştirmeyecek, emekli aylığından sadece yüzde 15 destek primi kesilecek.

3- Emekli aylığı alan kamuda çalışırsa:

Emekli aylığı alanların kamuda çalışmaları adeta yasaklanmış gibi. Buna göre, hem emekli aylığı alıp hem de kamuda destek primi ödeyerek çalışma imkanı bulunmuyor. Yani, emekli aylığı alan kişi bir kamu işyerinde çalışıyorsa ya sadece emekli aylığını alıp ücret/maaş alamayacak. Ya da o kamu işyerinden ücret/maaş alıp emekli aylığından vazgeçecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!