Özel çocuklara hizmet

Güncelleme Tarihi:

Özel çocuklara hizmet
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2010 00:00

Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nde kurulan Çocuk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon İzlem Ünitesi’nde, ruhsat heyecanı yaşanıyor. Prof. Dr. Sevgi Mir, “Diyaliz doktorları, hemşireleri yetiştireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

EGE Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nde kurulan Çocuk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon İzlem Ünitesi’nde, alanında Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlandırılacak ilk merkez olma heyecanı yaşanıyor. EÜ Tıp Fakültesi Pediatrik Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sevgi Mir, merkezlerinin Sağlık Bakanlığı’nın ruhsatlandırma kriterlerinin tümüne sahip olduğunu söyledi.
Ege’de tek merkez
Ünitenin altyapısının, donanım özelliklerinin, fiziki yapısının, öğretim üyesi kadrosunun yeterlilik aldığını ve kısa zamanda ruhsata kavuşacağını belirten Prof. Dr. Mir, “Türkiye genelinde bu kadar büyük alana ve olanaklara sahip başka merkez var mı bilemiyorum, ancak sahip olduğu tüm özelliklerle ünitemiz Ege Bölgesi’nde tek” dedi.
15 çocuğa hizmet veriyor
Üç tür hastaları bulunduğunu belirten Prof. Dr. Mir şunları söyledi: “Birincisi hemodiyaliz hastalarımız. Biri yedek 6 cihazımızla 15 çocuğumuza diyaliz hizmeti veriyoruz. Vardiyalı olarak bu hizmeti sunuyoruz. Ayrıca dışarıdaki merkezlerde tedavilerini sürdüren 5 hastanın da kontrollerini yapıyoruz. İkinci grup hastalarımız periton diyaliz olanlar. Aylık izlemde olan 15 periton diyaliz (karın diyalizi) hastamız var. Periton diyalizin nasıl yapıldığını öğretiyor, aletlerini temin ediyor, evlerine yerleştiriyoruz. Ayda bir hastayı evinde ziyaret edip kontrol ve denetim yapıyoruz. Yine dışarıdaki merkezlerden 5-8 arasında değişen takiplerini yaptığımız periton diyaliz hastamız var.”
Eğitim hüviyeti bulunuyor
“EÜ Organ nakli Merkezi, en fazla böbrek nakli yapılan merkezlerden biri. Üçüncüsü de böbrek nakli olanlar. Böbrek nakli olan çocuklarımızın taburcu olduktan sonra takiplerini, kontrollerini burada yapıyoruz. Takibimizde 80’e yakın böbrek nakilli çocuğumuz var.” Öte yandan  Prof. Dr. Mir,  EÜ Çocuk Nefrolojisi, Diyaliz ve Transplantasyon İzlem Ünitesi’nin bir tedavi, takip merkezi olmasının yanında “eğitim hüviyeti” de bulunduğunu kaydetti.

Doktor ve hemşire yetişecek

Haberin Devamı

Prof. Dr. Mir, “Türkiye’de çok sayıda hemodiyaliz merkezi var ama çocuk diyalizi yapmaktan çekiniliyor. Nedeni eğitimli insan olmaması. Biz burada Sağlık Bakanlığı’nın sertifika programları kapsamında diyaliz doktoru, diyaliz hemşiresi yetiştireceğiz” diye konuştu. Prof. Dr. Mir, ünitenin kurulmasında hayırseverlerden destek gördüklerini söyledi. Mir, “6. hemodiyaliz cihazımızı Gülten Küçükboyacı ve Aysel Özsevinç ünitemize armağan etti, kendilerine çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!