Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2007 20:57
Aşırı sıcaklara bağlı olarak yükselen sebze ve meyve fiyatları, turizm sektöründe etkisini gösterdi. Turizmciler maliyet artışından yakınıyor.
KÜRESEL ısınmanın getirdiği kuraklık meyve ve sebze fiyatlarını yükseltince, yaz aylarında yüzde 100 doluluk oranına ulaşan oteller isyan etmeye başladı. Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı (ÇEŞTOB) Veysi Öncel, sebze ve meyve fiyatlarının turizm sektörünü zora soktuğunu belirterek, "Fiyatlar canımızı yakıyor. Su kıtlığı bahane edilerek, domates, biber ve buna benzer ana
yemek malzemeleri her hafta yüzde 15 zamlı alıyoruz." dedi ve şöyle konuştu:
KİM DUR DİYECEK: "Buna kim dur, vurguna yeter diyecek? Onu bekliyoruz. Domates 1.5 YTL, biber 1.5 YTL. Tavuk fiyatı da et fiyatına yaklaştı. Bu fiyatlarla nasıl hizmet vereceğiz? Hizmet kalitemizi düşürmeden nasıl yapacağız?" Öncel, 5 yıldızlı bir otelin de aylık meyve ve sebze alımına ödediği paranın 70 bin YTL’yi bulduğunu kaydetti.
SULAR MI BİTTİ Su kıtlığının bahane olarak gösterildiğini ileri süren Öncel, "Yeraltı kaynaklarıyla sulanan tarlalarımızdaki sular bitti de mi bu zamlar yapılıyor? Enflasyonun yüzde 6 seyrettiği bir ortamda geçen yıla göre yüzde 50’ye varan orandaki artışlar canımızı yakıyor. Bu artışı fiyatlarımıza yansıtamıyoruz" dedi.
Yapılanlar fırsatçılıkArtezyen sularıyla sulama yapıldığı için su sorunu olduğuna inanmadığını ifade eden ÇEŞTOB Başkanı Veysi Öncel, "Çeşmeden akan suyla tarım yapılmadığı için su bahanesi yanlış. Bu fırsatçılık. Yüzde 50’ye varan artışlar artık canımızı yakıyor. 5 yıldızlı bir otel ayda 70 bin YTL meyve ve sebze parası ödüyor. Biri artık dur demeli" diye konuştu.