Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2007 21:38
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, osteoporoz uyarısında bulundu.
Osteoporozun kırık riskini artıran bir hastalık olduğunu ve en çok kalça, el bileği ve omurgaların deforme olması şeklinde görüldüğünü belirten Prof. Yılmaz, "Bu hastalık kadınlarda, erkeklere göre 3 kat daha yüksek. Her 7 kadından birinde kalça, her 5 kadından birinde el bileği kırığı oluşuyor. Menopoz döneminde, yüzde 10’luk kemik kaybı kırık riskini 2 kat artırıyor. 50 yaşından sonra kadınlarda kırık sayısı hızla artıyor. Ayrıca, bir kırık oluştuğunda, ikinci bir kırık oluşma şansızlığı, hiç kırık olmayanlara göre daha fazla" dedi.
YaŞlIlarda düŞme rİskİ nasIl azaltIlabİlİr?EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Aktuğlu osteoporoz hastalarının hareketlerine çok dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Kasların güçlü olmasını sağlamak bunun için basit egzersizler yapmak ve dengeli yürümek için de baston kullanmak gerektiğini belirten Prof. Aktuğlu, "Osteoporoz hastalarının beyin, sinir ve kas fonksiyonlarını etkileyen ilaç dozlarında ayarlamalar yapılmalı ve düzenli alınmaları sağlanmalıdır" dedi.
Evleri güvenli hale getirinProf Aktuğlu şu önerilerde bulundu:Yürürken ayak takılmasına yol açabilecek yerdeki halı, kilim gibi şeylerin kaldırınKüvet ve duş kabininde kaymayan malzeme kullanın. Islak veya kaygan yüzeylerden kaçının.Tuvalet ve küvet içine tutunmak için kol yerleştirin. Merdivenlerin iki tarafına trabzan koydurun.Evdeki karanlık alanları ışıklandırın.Oynak sandalyeler kullanmayın.Kemik erimesini önleme önerileriOsteoporuzU önlemenin en iyi yolunun bol bol süt içmek olduğunu söyleyen Prof. Aktuğlu, herkesin günde en az yarım saat güneş ışığı alması ve en az 30 dakika hiç durmadan yürümesini önerdi. Süt ve süt ürünlerinden günlük ihtiyacımız olan kalsiyumu, güneşten D vitaminini alıp bunların kemiğe yerleşmesi için hareket etmenin çok önemli olduğunu da belirten Aktuğlu, "Süt ürünü alamıyorsak kalsiyum hapları alabiliriz. Ancak hapın fazlasının böbreklerde taş meydana getirebileceğini de unutmamalıyız. Sigara ve alkol kullanımının kemik gücünü azaltığını dolayısı ile osteoporoz riskini artırdığını da unutmamalıyız" dedi.
Kansız ağrısız bademcik ameliyatıİzmİr’de ilk defa, ’Thermal Welding Sistemi’ ile kansız-ağrısız bademcik ameliyatları yapılıyor. Göztepe’de hizmete giren Özel İlgi Tıp Merkezi’nde Opr. Dr. Aylin Günbay, "Bu ameliyatlardan sonra ağrı azalmakta, iyileşme süreci kısalmaktadır" dedi. Merkezde genel cerrahi, ortopedi, kadın hastalıkları, doğum ve üroloji ameliyatları gerçekleştiriliyor. Yönetici Asistanı Nurgül Dramalı, "Göztepe’deki merkezin dışında, 2001’den beri Balçova’da hizmet veriyoruz. Ocak 2008’de Narlıdere’de bir şube daha açıp klinik sayısımızı üçe çıkaracağız" dedi.
Alzheİmer gönüllülerİBeyİnde zihinsel işlevlerin bozulmasıyla ortaya çıkan alzheimer (unutkanlık) hastalığına yakalananların yaşam kalitesin yükseltilmesi için dernek kuruldu. Dr. Aysel Gürsoy’un başkanlığını yaptığı derneğin gönüllüleri, alzheimer’a yakalananlara Üniversiteli Gönüllüler Dayanışma Merkezi’nde, kısa süreli bakım desteği veriyor. Sayıları hergeçen gün artan gönüllüler, hastalara egzersiz, yiyecek-içecek molalarında yardım, kuaför, alışveriş,
sinema, tiyatro, konserlerde refakat ediyor. Hafıza, konuşma, yön bulma, insanları tanıma gibi konularda sorunlar yaşayan ve günlük işleri yerine getiremez hale gelen hastaların yaşam kaliteleri yükseltmeye çalıştıklarını belirten Dr. Gürsoy, "Gönüllük esasına dayanan Torunum Olurmusun Kampanyası’na katılanların sayısı giderek artıyor" dedi.