OSB’lerde iş güvenliği teftişi başladı

Güncelleme Tarihi:

OSB’lerde iş güvenliği teftişi başladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2012 16:09

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu yıl tüm illerdeki Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) iş güvenliği ve sağlığı konusunu mercek altına alarak fabrikaları teftişe başladı. Teftişin Manisa’ya ayağı ile ilgili sanayicileri bilgilendirmek amacıyla OSB konferans salonunda toplantı düzenledi.

Manisa ile Muradiye OSB fabrikalarında başlayan teftişler için İzmir İş Teftiş Grup Başkanlığı tarafından düzenlenen toplantıya, Vali Halil İbrahim Daşöz, İzmir İş Teftiş Kurulu Grup Başkanı Hasan Hüseyin Kurt, Madeni Metal Sanayi Sendikacıları (MESS) Ege Bölge Temsilcisi Ender Kızılray, Manisa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Baş Müfettişi Metin Avcıoğlu ve sanayiciler katıldı. İzmir İş Teftiş Kurulu Grup Başkanı Hasan Hüseyin Kurt, görev alanlarının İzmir, Manisa, Uşak, Aydın, Denizli ve Muğla’yı kapsadığını dile getirerek, illerdeki fabrikaların teftiş ve denetim görevlerini yürüttüklerini söyledi. Teftişlerin hedefi hakkında bilgi veren Kurt, “Amacımız mesleki risklerin önlenmesi, sağlık, güvenliğin sağlanması, risk ve kaza faktörlerinin ortadan kaldırılması, işveren ile işçilerin bilinçlendirilmesi, iş ortamında güvenlik kültürünün aşılanmasıdır. SGK’nın istatistik bilgilerine göre Türkiye’de 2010 yılında 62 bin 903 iş kazası, 533 mesleki hastalık meydana gelmiştir. 2010 yılında ayrıca iş kazaları ve mesleki hasatlıklar sonucu bin 444 kişi vefat etmiştir. Bu kazaların çoğu metal işkolu sektöründe meydana gelmiştir. Bizim amacımız da iş kazalarını asgari düzeye indirgemektir” dedi. Kurt, kendi bölgelerindeki teftişlerin bir yıl süreceğini belirterek, sorunların çözümü noktasında sanayicilerle işbirliği yapılacağını dile getirdi. MESS Ege Bölge Temsilcisi Ender Kızılray ise iş sağlığı ve güvenliği konusunda sendikalarının eğitimler verdiğini ifade ederek, “Hem sanayici hem de işçi üzerine düşen görevi yerine getirecek. Bu konuda ne sanayici ned e işçi mağdur duruma düşsün” dedi. Vali Halil İbrahim Daşöz de, iş ortamında sağlığın ve güvenliğin en önemli nokta olduğunu dile getirerek, teftişlerin bir ceza niteliğinde algılanmaması gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından Baş Müfettiş Metin Avcıoğlu, iş sağlığı ve güvencesi denetimi konusunda sanayici ile işçinin hukuki sorumlulukları hakkında bilgiler verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!