Coşkun YAMAN/ BALIKESİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2007 20:57
Denizli Müftüsü Mehmet Köse ramazanın tam bir arınma ayı olduğunu söyledi. Köse bu ayda tutulan orucun, bizleri sabrı öğrettiğini, ibadet hazzı verdiğini, nefsi frenlediğini, ruhu geliştirdiğini ve kanaati öğrettiği belirtti.
DENİZLİ Müftüsü Mehmet Köse İslam’ın beş temel esasından biri olan orucun yerine getirildiği ramazan ayının öneminin çok büyük olduğunu söyledi. Bu ay tutulan orucun bizleri sabır ve nefsimizin isteklerine karşı sıkı bir eğitime tabi tuttuğunu belirten Müftü Köse, "Bu şuur ve disiplin içerisinde ihya edilen ramazan ayı ve bu ay içerisinde bulunan ’Kutsal Gece’ inananların şahsiyetlerinin gelişmesinde, toplum içerisinde yaşayanların ortak paydalar etrafında kenetlenmelerine önemli katkılar sağlar" dedi.
TOPLUMSAL DAYANIŞMAİslam toplumlarında Kuran ayı ve ibadet mevsimi olarak ihya edilen ramazan ayının toplumsal açıdan da önemli gelişmelerin ve örnek davranışların sergilendiği bir kutlu mevsim olarak öne çıktığını açıklayan Köse, " Ramazan ayı bütün gelenekleriyle ve özellikle kendine has bir kültür ortamı oluşturduğu için Müslüman toplumlara damgasını vurmakla, milli bir sosyo-kültürel yapılaşmayı da temsil etmektedir. Ramazanı anlamak, orucun farz oluş hikmetini bilmekle mümkün olur" diye konuştu. Orucun bir çok faydası olduğunu bunlardan birinin de ruh ve bedensel arınma sağladığını belirten Denizli Müftüsü Köse, konuşmasını şöyle sürdürdü:
RUH VE BEDENSEL ARINMA"Oruç bir kalkan olduğuna göre; kötülükleri önler. Ramazanda oruçla toplumsal dayanışma artar. (Zekat, fıtır ve diğer sadakalar) "Oruç tutunuz ki; sağlıklı olasınız" Hadis-i orucun sıhhat kazandırdığının bir işaretidir. Ancak usulünde tutulduğu takdirde. Oruç ölçülü olmayı sağlar, sabrı öğretir. İbadet hazzı verir, meleki vasıflar kazandırır, nefsi frenler, ruhu geliştirir, kanaati öğretir. Allah’a daha çok yaklaşmamızı temin eder. Ramazan ayı, bir yıllık maddi ve manevi kirlerden, hastalıklardan temizleneceğimiz bir aydır. İnsani duygularımızın kuvvetleneceği, hislerimizin inceleceği, şuurumuzun derinleşeceği bir terbiye ayıdır. Tek cümle ile ramazan ayı: Allah’tan bir bağış, Peygamber’den bir armağan, Kuran-ı Kerim’den bir nefes, sahabeden bir ses gibi düşünülmesi gereken aydır."
Elazığlılar iftarda buluştuTÜRKİYE’nin en eski hemşehri dernekleri arasında yer alan ve 1946 yılında kurulan Elazığ Kültür ve Dayanışma Derneği Crowne Plaza’da iftar yemeği verdi. Elazığ doğumlu olan İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın da katıldığı iftar yemeğine İzmir’de yaşayan Elazığlılar’ın ilgisi yoğun oldu. Kızılay’dan sonra kurulan ikinci dernek ünvanını taşıyan ve İzmir’de yaşayan 30 bin kişinin sesi olan Elazığ Kültür ve Dayanışma Derneği’nin, sosyal, kültürel ve ekonomik projeleri yaşama geçirdiklerini belirten Başkan Enver Ulucan, "Geniş bir tarihi ve kültürel birikime sahip Elazığ’ın zenginliklerini yaşatmayı ve halkımıza tanıtmayı amaçladık" dedi.
Türk Hava Kurumu kavurma dağıttıTÜRK Hava Kurumu Balıkesir Şubesi ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine kavurma dağıttı. Şube Başkanı İlhan Güzel, kurumun vekalet yoluyla kesilen kurban etlerini kavurma yaparak yurt genelinde ihtiyaç sahiplerine dağıttığını bildirdi. Güzel, Balıkesir’de de Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve belediyenin belirlediği bin kişiye ramazan ayı boyunca bin ton kavurma dağıtacaklarını açıkladı. Türk Hava Kurumu’nun kurban derisi, fitre-zekat topladığını belirten Güzel, "Halkımızın bize verdiğini yine halkımıza sunuyoruz" dedi.
Geleneksel yemekÇANAKKALE’nin Ezine İlçesi’ne bağlı Mahmudiye Beldesi’ndeki AKÇANSA Çimento Fabrikası tarafından düzenlenen iftar yemeği, protokolü, bürokratları, siyasetçileri ve işadamlarını buluşturdu. Kolin Hotel’de düzenlenen geleneksel AKÇANSA Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. Çanakkale Fabrikası iftar yemeğine katılan davetliler İl Müftüsü Kamil Baran’ın yaptırdığı duayla oruçlarını açtı. AKÇANSA Çanakkale Çimento Fabrikası Müdürü Hasan İmer, geleneksel hale getirdikleri iftar yemeğine katılanlara teşekkür etti. İftar yemeğine Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir, Belediye Başkan Vekili İsmet Güneşhan, Cumhuriyet Başsavcısı İlmettin Köklü, AKÇANSA Genel Müdürü Mehmet Göçmen başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.
Davullu karşılamaDENİZLİ’de Merkez’e bağlı Gümüşler Beldesi’nde beş ay önce açılan Anemon Otel, ramazan ayında müşterilerine Osmanlı gecelerini yaşatıyor. İftara gelen müşteriler, otelin kapısında davul ve manilerle karşılanıyor. Osmanlı Mutfağı’ndan seçkin yemeklerin sunulduğu açık büfede müşteriler oruçlarını canlı müzik eşliğinde lezzetli yemeklerle açıyor. Otel personeli Osmanlı kıyafetleri giyerek servis yaparken, müşterilere fes dağıtılıyor. İftarını açan müşteriler yemeğin ardından kahvelerini içip Osmanlı gecelerinin tadını çıkarıyor.