Ahmet AKTAŞ
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2006 21:06
Çeşme Ildırı’da balık çiftliklerinin ilçe turizmine zarar verdiğini öne sürerek yıllarca mücadele eden Çeşmeliler, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in reklam kokan etkinlikle Orkinos Çiftliği’nde adeta şov yapmasına tepki gösterdi.
Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’in Karaburun Gerence Körfezi, Karareis mevkiindeki Akua Dem Orkinos
Balık Çiftliği’de kafes dalışı yaptıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamalar ilçede büyük tepki yarattı.
CİNAYET İŞLENİYORTarım Bakanı Mehdi Eker’den sonra Tüzmen’e çiftliğinde dalma programı zenleyen Akua Dem Şirketi’nin gücü tartışılıyor. Örtülü hükümet desteği ile sayıları hızla artan balık çiftlikleri, sivil toplum örgütleri ve halkın tepkisine rağmen gündemdeki yerini koruyor. Geçen yaz, Bodrum, Marmaris,Fethiye, Çevm’de tüm sahil şeridinde eylem yapan çevreciler, "Denizlerimizde cinayet işleniyor" diye ayaklanmıştı. Çiftliklerin başta Japonya olmak üzere pekçok ülkede yasak olduğuna dikket çeken çevreciler isyanlarında "Orkinos dışkısının insan dışkısından farkı yok" demişti.
Siyasi tepkilerAçık denize taşıyınAnavatan Partisi Çeşme İlçe Başkanı Hakan Osanmaz yapılanın tam bir şov olduğunu belirtti, şöyle dedi: "Bunlar kıblelerini şaşırmış. Türkiye’nin bir bakanından, orkinos kafeslerine dalıp, onların güzelliğini anlatmak yerine, körfezde şöyle bir etrafına bakıp; ’bu demir yığınlarının, bu güzelim körfezde işi ne, başka yer mi yok’ demesini beklerdim."Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, kirliliğin araştırmalarla, üniversite raporlarıyla tespit edildiğini belirtti. Tütüncüoğlu, "Bakan Kürşad Tüzmen, ’denizin altı, üstünden daha temiz’ diye açıklama yapıyorsa, teknolojiye ihtiyaç yok demektir. Tek çözüm çiftlikleri açık denizlere taşınmasıdır" dedi.
Çevreciler konuştuDestek verilmesinÇeşme Turizm Derneği Başkanı Gülesin Tütüncüoğlu başta kendilerinin olmak üzere Çeşme, Karaburun ve Mordoğan’da yüzlerce duyarlı insanın, kıyılarımızı tehdit eden balık çiftlikleri konusunu eylemlerle dile getirerek, yetkilileri göreve çağırdıklarını vurguladı. Tütüncüoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Çeşme Yarımadası, Turizm Bakanlığı’nca da turizm alanı olarak işaret edilmiş. Dünyanın hiçbir yerinde turizm ile iç içe balık kafesleri olmaz. Bizde mantar gibi çoğalan kafesler çevre kirliliği yaratıyor." Çevre Platformu Kurucusu ve Sözcüsü Ümit Bora da, ’bir bakanın görevinin şov yaparak balık çiftliklerine destek vermek mi?’ olduğu sorusunu yöneltti ve şunları söyledi: "Turizm geliri 25 milyar dolar mı büyük, yoksa balık çiftliklerinden elde edilen 250 milyon dolar mı? Biz artık hükümete güvenmiyoruz."