Güncelleme Tarihi:
İZFAŞ, ASDF Fuarcılık ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) işbirliği düzenlenen EKOLOJİ İZMİR 2010 - İzmir Organik Ürünler Fuarı, sektörün sorunlarına çözüm arandığı bir platforma dönüştü.
Moderatörlüğünü Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedef Akgüngör’ün yaptığı konferansın ilk oturumunda Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli, organik sektöründe Avrupa’nın 26 milyar dolarla pastadaki en büyük paya sahip olduğunu söyledi.
Üretici sayısı 35 bin
Altındişli, “Tüketiciler artık sadece sağlıklı olmak için organik ürün seçmiyor. Aynı zamanda adil ticaret, etik değerler, karbon emilimi, paketleme koşulları ve enerji kullanımı gibi konular da tüketici için önem kazanıyor” dedi. 2008 verilerine göre Türkiye’de 15 bin üretici ve 530 bin tonluk üretim bulunduğunu, 2009’da ise üretici sayısının 35 bine, üretim miktarının da 983 bin tona çıktığını kaydeden Altındişli, bu artışın sürdürülebilir olmasını sağlamanın ve yeni pazar imkanları yaratmanın önemini vurguladı. Türkiye’nin organik sektöründe yaklaşık 5 milyon dolarlık potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Altındişli, “Ancak organik ürün bulmakta zorluk çeken ve organik üretim yapmak isteyip de nasıl pazarlayacağını bilemeyen iki grup var. Ülkemizdeki ürün yelpazesi, ihracata göre şekillendiği için iç pazara hitap etmiyor. Bunun çeşitlenmesi ve arzın düzenli olması da önem taşıyor. Ayrıca sertifikasyon sisteminin çok iyi denetlendiği de tüketiciye anlatılmalı” diye konuştu. Tiryakioğlu Organik Şirketi Yöneticisi Türkan Koçak Tiryakioğlu da, Türkiye’de organik bilincinin tam olarak oluşmadığına dikkat çekerek organik dükkanların çoğalması için sektöre verilen desteklerin artırılması gerektiğini söyledi.