Güncelleme Tarihi:
1920'de Van'da doğan Sıdıka Tezel, Ankara'da Türk-Japon Kadınları Dostluk Derneği'nin 24 yıl ikinci başkanlığını yaptı. Tezel, Afet İnan ile Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve Dayanışma Derneği'ni, ardından Japon Kültürünü Araştırma ve Dayanışma Derneği ve Türk-Kore Kadınları Dostluk Derneği'ni kurdu. Japonya'dan Ankara'ya gelen ve mezuniyet tezini Nasreddin Hoca araştırmasıyla yapan Bayan Kojima ile ortak çalışma yapan, ‘‘Japonları çok sevdim, dillerini öğrenmeye karar verdim'' diyen Sıdıka Tezel, ortak çalışmalarını şöyle anlattı:
‘‘10 yılı aşkın süre Japonlarla birlikte pekçok konuda çalışmalarım oldu. 1988'de The Japan Foundation tarafından Japonya'ya davet edildim. Prens Mikasa tarafından kabul edildim. 1989'da, Japon İmparatoru tarafından nişanla ile taltif edildim. Türkiye'de sadece Atatürk döneminde Japonya'ya gönderilen ilk büyükelçimiz Aksalur Paşa'nın eşi Mehveş Hanım'da bulunan imparatorluk nişanının bir eşine sahip olmak bana büyük gurur veriyor. 1980'li yıllarda Japonlar bizi fazla tanımıyordu. Karşılıklı dostluk ve kültür dernekleri aramızdaki kapıyı araladı. Şimdi Japonya'da bir Türk Kasabası bile var. Kapıyı tam açan ise rahmetli Barış Manço oldu.
MİLLİ Eğitim Bakanlığı Radyo Eğitim Merkezi'nde senaryo yazarı ve Bölüm Başkanı olarak çalıştım. 219 ders programı ve 9 radyofonik oyunum TRT'de yayınlandı. ‘‘Beyaz Balıkçıl Kuşu'', ‘‘Atatürk ve İstiklal Marşımız'', ‘‘Çanakkale Destanı'', ‘‘Emine Ananın Kahramanlığı'', ‘‘Atatürk ve Kadın Hakları'', ‘‘Ertuğrul Faciası'' ve ‘‘Atatürk ve Prens Takamatsu'' adlı eserlerim var. Bu hayat pahalılığı, gürültü, kirlilik içinde artık Ankara'da, İstanbul'da yaşamak benim için imkansız hale geldi. Türk-Japon Vakfı tarafından bir Japon Köyü kurulması düşünülen, çok sevdiğim Bodrum'a yerleştim.''