Yaşar ANTER / YATAĞAN, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2007 23:06
Yatağan Çevre Platformu’ndan (YAÇEV) Avukat Halil Arslan, Avukat Nadiye Asu Arda, Ziya Alpözen, Nuray Şahbudak, Gökhan Özel ve Ömer Erkul’dan oluşan komite, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yazı gönderdi.
Yazıda şu görüşler savunuldu:"Kükürtdioksitte tehlike sınırı 500 mikrogram/metreküp. Ancak 3000 mikrogram/metreküp değere ulaşılıyor. Meteorolojik verilere göre, inversiyon olacağı önceden biliniyor. Valilik genelgesinde, tehlike değerleri aşıldığında santralin devre dışı bırakılması öngörülüyor. Ancak üç üniteyle santral çalışmaya devam ediyor. İdare, ’Para cezasını öderiz, çalışmaya devam ederiz’ mantığıyla hareket ediyor."
Asit yağmurlarıYazıda, yaklaşık 50 bin kişinin, asit yağmurları altında kaldığı belirtildi, "Bakanlar Kurulu kapatma kararını uygulamıyor. Yörede yaşayan insanlarımız kansere yakalanacağı günü bekliyor. İlçemizde hemen her evden kanserden ölen ve kanser hastalığından tedavi görenler var. Üst solunum yolları hastalıklarına yakalanmayan yok denilecek kadar az, ölüyoruz" denildi.
Köyleri de etkiliyorÇevre Müdürlüğü’nün yaptığı kirlilik ölçümlerinin kamu vicdanını tatmin etmediğini belirten platform sözcüsü Ziya Alpözen, kirliliğin sadece ilçe merkezinde yaşanmadığını, çevre köylerdeki halkın da soluksuz kaldığını vurguladı, "Acilen ölçüm cihazları artırılarak, her bölge korunmaya çalışılmalı" dedi.
Kül sorunu da varHalk niçin zehirleniyorSantralin kül sattığı da yazıda hatırlatılarak, şöyle denildi: "Halk, kül uğruna mı zehirleniyor? Yatağan halkı yıllardır eziyet çekiyor ve ülkenin enerji ihtiyacının bedelini canı ile ödüyor. Kamu yararı gerekçesi, kamuya zarar verir hale geldi. İdareciler, enerji üretme amacı arkasında halkın kükürtdioksit ve diğer maddelerle zehirlenmesine sebep oluyor. Bu çevre cinayetine son verin. Bu nedenle baca gazı arıtma tesisi devreye alınmayan ikinci ve üçüncü üniteler çalıştırılmasın. Ölçümler daha geniş bir alanda yapılsın."