Ölüm kliniği sil baştan

Güncelleme Tarihi:

Ölüm kliniği sil baştan
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

6 hasta yaşamını yitirmişti

Enfeksiyon nedeniyle kapatılan Atatürk Eğitim Hastanesi Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Kliniği bir ay içinde açılıyor.

ATATÜRK Eğitim Hastanesi'nde 6 kişininin enfeksiyon yüzünden yaşamını yitirmesinin ardından Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Kliniği'nin kapısına kilit vuruldu.

13 aydır kapalı

HASTA kabulüne 14 ay önce son verilirken, ameliyathane, yoğun bakım ve servis bölümü tamamen yıkıldı, doktorlar da ‘‘kızağa’’ çekildi. Onarım ve yenileme çalışmaları tam 13 ay sürdü.

Her şey yepyeni

KLİNİĞE ve ameliyathanelere enfeksiyonu önlemek için temiz hava sistemi kuruldu, malzemeler yenilendi. Klinik şefi ve Başhekim Doç. Dr. Ali Gürbüz, en geç bir ay içinde hasta kabulüne başlayacaklarını söyledi.

Ameliyat başlıyor

DOÇ. Dr. Gürbüz, ‘‘Bir yıldır kalp ameliyatı yapamadık. Acil vakalarla göğüs, damar yaralanmalarına baktık. Doktorları rotasyona gönderdik. Şimdi boşa geçen dönemi telafi edeceğiz’’ dedi.

Gündemden inmemişti

EYLÜL 1997'de hastane enfeksiyonunun saptanmasının ardından hastalar Necla Olur, Gülistan Bulan, Bayram Ali Günsoy, Abdullah Yenisoy, Kadri Parlatangiller ve Mecit Satmış'ın arka arkaya ölmesi üzerine bütün dikkat klinikte toplandı. Enfeksiyonun klimadan kaynaklandığı öne sürülürken büyük panik yaşandı. Hasta yakınları protestolarla skandalı gündemde tutarken, Sağlık Bakanlığı aleyhine toplam 325.5 milyar liralık manevi tazminat davası açtı. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından da 14 hekim hakkında ‘‘Dikkatsizlik, tedbirsizlik, meslek ve sanatta acemilik sonucu ölüme sebebiyet verme’’ gerekçesiyle soruşturma açıldı. Dosyayı inceleyen İlçe İdare Kurulu da öneri ve uyarılara karşın ameliyathaneyi kapatmadığı gerekçesiyle sadece klinik şefi Op. Dr. Mansur Şağban'ın yargılanmasını istedi.

Tek kuruş almadılar

BİR firma tarafından Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Servisi'nin altyapı tadilatından sonra işin tamamını devraldıklarını belirten Karyın İnşaat'ın ortaklarından Ahmet Gülden, şu ana kadar tek kuruş almadıklarını öne sürdü. Tadilata başladıkları ilk aylarda durgunluk yaşadıklarını belirten Gülden, 300 milyar liraya çıkan onarım ve yenilenme çalışmalarını kendi kaynaklarından karşıladıklarını söyledi. Klinik için çıkan ödeneğin Bayındırlık ve Özel İdare'den alacaklarını, ancak deprem nedeniyle ödemenin yapılamadığını kaydeden Gülden, ‘‘Bu devirde kimse karşılıksız birşey yapmaz. Bizim yapma nedenimiz başladığımız işi bitirme ilkemiz. İkincisi deprem gibi önemli bir gerekçe, üçüncüsü ise alacağımızdan emininiz, çünkü haketttik. İnşallah sabrımızın, fedakarlığımızın karşılığını alırız. Kliniğin hizmete girmesi için 20 günlük işi kaldı’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!