Olof Palme cinayeti belgesel roman oldu

Güncelleme Tarihi:

Olof Palme cinayeti belgesel roman oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2010 00:00

Gazeteci yazar Mehmet Ali Yula, esrarengiz şekilde öldürülen İsveç Başbakanı Olof Palme cinayetiyle ilgili belgeleri, roman tadıyla yazdığı kitapta okuyucuya sunuyor.

Haberin Devamı

GAZETECİ yazar Mehmet Ali Yula’nın yazdığı Olof  Palme Cinayeti ‘Kuşbeyaz’ adlı belgesel romanının ön sözünün giriş cümlesi, dünden bugüne bir projeksiyon tutuyor. Yula, bugünün belge ve bulgularıyla dünü irdeliyor. Yula, kitabın önsözünde yaptığı saptamayla, günümüz Türkiyesi’nin kısa bir özetini veriyor: “Türkiye uzun süreden beridir giderek sıkışan bir kıskacın içinde. Kimimizin farkında olduğu, ne yazık ki, büyük çoğunluğun ne olup bittiğini pek de anlayamadığı, hatta belki de “anlaması gerektiğini” bile fark etmediği bir fiili durum söz konusu.”
Esrarengiz bir ölüm
Yula’nın, Olof Palme Cinayeti’ni irdeleyen belgesel romanıı Milenyum Yayınları’ndan çıktı. Yula,  Olaf  Palme Cinayeti “Kuşbeyaz” adlı yapıtında esrarengiz bir şekilde öldürülen İsveç Başbakanı Olaf  Palme ile ilgili belgeleri, bir roman tadıyla birleştiriyor. Kitap edebiyatımızın  kısır olduğu belgesel/roman  alanında dikkat çeken bir yapıt. Roman ilginç olayları ustaca birbirine bağlıyor ve bir o kadar da insanı analiz yapmaya zorluyor. Ayrıca o dönemin ve siyasi gelişmelerini de edebiyatçı/ gazeteci gözüyle anlatıyor. Kitabın önsözü ise son derece ilginç. Yula kitabı ve romanın kahramanlarıyla ilgilii belirlemelerini özetle şöyle yapmış:
Önsözdeki tespitler
“Tarihe şöyle bir baktığımızda; insanları kısaca ikiye ayrıldığını görürüz. Yönetenler ve yönetilenler. Yönetilenlerin algılama yeteneklerini kimi zaman isteyerek, kimi zaman  da bilinç dışı kapatarak yaşadıklarını, zaten algılamadıkları temel sorunları, hiç analiz etmediklerini görüyoruz. Bu da yönetenlerin gücüne güç katıyor.Yönetenler kendi amaç ve çıkarları doğrultusunda oluşturdukları yapay analizleri ortaya koyma ve  daha kolay yönetme olanağı buluyor.” Yula’nın bu psiko/politik yorumu kitabı daha bir ilginç kılıyor. Çünkü ön sözdeki bu saptamalarla romanı okurken her bölüm için ayır ayrı analiz yapma ihtiyacını hissediyorsunuz. Romanın bir önsözü o romanı hangi gözle okuyacağınızın bir yol haritasıdır. Roman , gerçek belgelerin ışığında  yazılmış. Cinayetin PKK ile olan bağlantısı ve bir siyasi cinayetin karmaşık örgüsü romanın satırları arasında yer almış. Romanı “yol haritası” eşliğinde sürekli analiz yaparak okursanız, siyasi cinayetlerle ilgili önemli ipuçlarını yakalayabilirsiniz.

Dip notları bulunuyor

Haberin Devamı

Aslında, romanda anlatılanlar bir gazetecinin dip notlarını da içeriyor. Olof Palme Cinayet “Kuşbeyaz”ı okuduktan sonra karmaşık yumağın ucunu aramaya başlayabilirsiniz. Şahinlerin, güvercinleri nasıl parçaladığını ve her şeyin ne kadar çabuk unutulacağını anlatıyor bu roman. Roman edebiyatımız için önemli, çünkü gerçek olayların anı/roman veya belgesel/roman türünün parlak bir örneği. Roman siyasi cinayetlerin mantığını kavrayabilmek adına önemli. Roman, iç ve dış siyasetin analizi için ışık tutması açısından önemli. Kısaca “Olaf Palme Cinayeti” sadece bir roman değil... O nedenle okunmalı.

MEHMET ALİ YULA KİMDİR?

Haberin Devamı

1965 yılında Ankara’da gazeteciliğe başlayan Mehmet Ali Yula, 1970 yılında Hürriyet Gazetesi Almanya baskıları bölümüne geçti. 1972 yılında Hürriyet Gazetesi’nin İskandinav ülkeleri temsilciliğine getirildi. Diplomatik misyon kategorisinde görev yaptı ve İsveç basın kartı aldı. 1977 Hürriyet’teki görevine ek olarak, İsveç Devlet Radyosu’nda  yapımcı/yöneticiliğine atandı. 1982’de Türkiye’ye döndü, Hürriyet’te dış haberler şefliği görevini üstlendi. 1985’te Başbakan Olof Palme’nin  öldürülmesiyle yeniden İsveç’e döndü ve bir yıl daha orada kaldı. Daha sonra Almanya Frankfurt’ta görev alan  Yula, 1990 yılında yeniden İstanbul’a döndü ve Hürriyet İstihbarat Şefliği görevine atandı. Bir yıl sonra; önce Nokta Dergisi’nde daha sonra Akis Dergisi’nde  genel yayın müdürlüğü görevlerinde bulundu. İnter Star TV’sinde birbirinden ilginç programlara imza attı, uzun süre ilgiyle izlenen Kırmızı Koltuk programının yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlendi.

OLOF PALME KİMDİR?

Haberin Devamı

Olof Palme, (d. 31 Ocak 1927 - ö. 28 Şubat 1986), İsveçli siyasetçi ve devlet adamı.
1948’de Stokholm Üniversitesi Hukuk Bölümü’ne girdi. 1949 yılı başlarında İsveç Öğrenci Birlikleri Federasyonu’nun dış ilişkiler bürosunda görev aldı. 1952’de İsveç Öğrenci Birliği Federasyonu başkanlığına getirildi. 1951 yılında Hukuk Fakültesi’ni bitirdi.
İsveç ve İskandinav Sosyal Demokrasisinin orta yol politikasının içindeydi ve siyasi görüşleri Willy Brandt ve Bülent Ecevit ile Ulusal Sol çizgide olan Palme siyasi kariyerine İsveç Ulusal Öğrenci Birliği’nin (SFS) başkanı olarak başladı. Olof Palme 1963 yılında Devlet Bakanı (Portföysüz Bakan), 1965 yılında Ulaştırma ve İletişim Bakanı, 1967’de Eğitim ve Kültür İşleri Bakanı ve 1969’da da Tage Erlander’den sonra Parti Başkanlığına getirilmesi üzerine İsveç Başbakanı olmuştur.
Özellikle Üçüncü Dünya içerisinde aktif rol oynamış ve oradaki ulusal hareketler ile Batı’daki Sosyal Demokratlar arasında bir köprü görevi üstlenmiştir
28 Şubat 1986 gecesi eşi ve oğlu ile sinemadan evine (her zaman olduğu gibi korumasız olarak) dönerken faili meçhul bir cinayete kurban gitti. Palme’nin cinayet davasından yargılanıp daha sonra aklanan tek zanlı Christer Pettersson 16 Eylül 2004’te esrarengiz bir biçimde öldü. Cinayeti PKK’nın işlediği iddiaları dünya kamuoyunu günlerce meşgul etti. Kanıtlanmasa bile cinayeti PKK’nın işlediğine dair inanç hâlâ gücünü koruyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!