Yaşar ANTER / MİLAS, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2007 20:51
Milas’ın İsmet Paşa Mahallesi’ndeki Zekeriya Gümüşkesen İlköğretim Okulu’nun bahçesinde iki yıl önce yapılan inşaat kazılarında M.Ö. 2’nci yüzyıl, Helenistik dönemden anıt mezar bulundu. Sanatçı bir ailenin olduğu sanılan mezardan çıkarılan kiremit kap ve süs eşyaları üzerinde, boynunda çan bulunan ayı figürleri dikkat çekti.
Bulguların Milas’ta antik dönemde sirk olduğunu ortaya çıkardığını belirten Müze Müdürü Erol Özen, şunları söyledi:"Bu düşünceye, oda mezarda bulduğumuz Heraklis’in betimlemesinin bulunduğu bir tiyatro maskı ve yine Apollon olabilecek bir figür nedeniyle ulaştık. Kalıntılar arasında pişmiş topraktan bir ayı figürü bulunuyor ve boynunda da bir çan var. Bu durum bölgede antik dönemde bir sirk alanı olduğunu anlatıyor. Ayı figürünün boynunda çan olması, ayının o dönemde yaşayanlar tarafından ele geçirildiğini ve sirkte de oynatıldığını ortaya koyuyor. Büyük İskender zamanında bölgede yapılan tören ve eğlencelerin bolluğunu düşünürsek o dönemde antik kentte bir sirk olması son derece doğal. Çalışmaların devamında sirkle ilgili farklı bulgular elde edilebilir."
150 PARÇA ÇIKARILDIMilas’ta iki yıl önce bulunan 2 bin 200 yıllık anıt mezardan 150 parça eser çıktığı bildirildi. Eserlerin arasında boynunda çan olan bir ayının yanısıra küçük bir kız çocuğuna ait altın yüzüğün üzerindeki lir resmi, pişmiş topraktan, lir çalan kadın sanatçı heykelciği ve tiyatrolarda kullanılan Herakles maskının o döneme ait sirk ve eğlence mekanlarının izlerini yansıttığı belirtildi.