Güncelleme Tarihi:
Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe 70 öğretmen katıldı. ÇEVKO Eğitim Şefi Murat Anaç’ın sunumuyla öğretmenlere geri kazanımın önemi, geri dönüşüm yöntemleri ve Türkiye’de uygulanan geri dönüşüm sistemleri hakkında bilgi verildi. Çocukların çevre bilincinin gelişmesinde en önemli aktörlerin başında gelen öğretmenlerle biraraya gelmenin önemine dikkat çeken Anaç, atıkların geri dönüştürülmesiyle enerjide yüzde 95’lere ulaşan tasarruflar sağlanabileceğini belirtti. Türkiye’de yılda 30 milyon ton atığın çöpe atıldığını dile getiren Anaç, "Sadece Türkiye’nin çöplerini taşıyan kamyonları uç uca eklediğinizde dünyanın çevresini bir defa dolaşıyorsunuz" dedi.
ÇÖZÜM GERİ DÖNÜŞÜM
Çöp ve atık kelimelerinin farklı anlamlara geldiğini ve geri dönüşümün ülkede yaygınlaşmasını hedeflediklerini ifade eden Anaç, atıkların kaynak olduğunu hatırlatarak, "Ülkemizdeki atıkların ağırlık olarak yüzde 30’u, hacim olarak yüzde 55- 60 civarı geri dönüştürülebilir atıklardan oluştuğu kabul ediliyor. Bunların da yarısı bizim gündelik hayatta kullandığımız ambalajlar. 1 ton kağıt geri dönüştürüldüğünde 17 ağaç, 1 kamyon atık kağıt dönüştürüldüğünde 50 ağaç kesilmekten kurtuluyor. Kağıt geri dönüşümünde yüzde 50 enerji, yüzde 45 su tasarrufu sağlanırken alüminyum geri dönüşümde enerji tasarrufu yüzde 95’i buluyor" diye konuştu.
Seminer sonunda Konak Belediyesi Çevre ve Koruma Müdürü Yaşar Arslanbuğa ve ÇEVKO Atık Yönetimi Uzmanı Mehmet Şentürk eğitimcilerin sorularını yanıtladı. Ayrıca seminere katılan öğretmenlere, öğrencilerine vermeleri için için de geri dönüşümü anlatan boyama ve hikaye kitaplarının bulunduğu eğitici setler armağan edildi.