Güncelleme Tarihi:
1908 yılında inşa edilen ve kentin tarihine tanıklık eden Halkapınar'daki eski Un Fabrikası'nı, Kent Koleji'ne dönüştürmek için başlatılan restorasyon çalışmaları tamamladı. Bir dönem ekmek fabrikası olarak kullanılan ve son dönemde de DGM ve TEK gibi kurumlara ev sahipliği yapan 3 bloklu iki tarihi bina, artık İzmir Kent Koleji adı altında faaliyet göstermeye başlayacak. Büyükşehir Belediyesi'nin 8 milyon TL harcayarak restorasyonu ve çevre düzenlemesi tamamladığı Kent Koleji, yapılan ışık düzenlemesiyle de gecelere ayrı bir güzellik katıyor.
Â
Ä°ZMÄ°R KENT KOLEJÄ° NEDÄ°R?
Büyükşehir'in İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) Güdümlü Proje Desteği kapsamında hazırladığı Kent Koleji Projesi, kentin istihdam sorunlarına katılımcı, yenilikçi ve farklı bir çözüm modeli sunacak.
Projeye Yaşar Üniversitesi AR-GE ve Uygulama Merkezi (YAGEM), İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ortak, Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksek Okulu ile Türkiye İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü (İŞKUR) ise iştirakçi olarak destek veriyor.
Â
Restorasyonu tamamlanan eski un fabrikasının iki binasında hizmet verecek olan Kent Koleji ile kentin rekabet gücü ve ekonomik gelişme düzeyini doğrudan etkileyebilecek anahtar sektörlerin 'kalifiye insan kaynağı' eksikliğinin giderilmesi hedefleniyor.
İzmir Kent Koleji projesinin en önemli yenilikçi katkılarından biri de yerel düzeyde mesleki eğitim, istihdam ve sanayi kurumlarını bir araya getiren bir yapı oluşturması. Kolej, kenti ileriye taşıyacak tüm aktörlerin temsilcilerini bir arada diyalog içinde tutarak büyük bir sinerji yaratmayı amaçlıyor.
Â
FABLAB GELÄ°YOR
İzmir Kent Koleji bünyesinde kurulacak Fabrikasyon Laboratuvarı (FabLab) ise Kent Koleji kurslarında eğitim alacak kursiyerlerin yanı sıra mühendislik/teknik ve meslek lisesi öğrencileri, projelerini/fikirlerini somutlaştırmak isteyen girişimciler, tasarımcılar, sanatçılar ve zanaatkârlara hizmet verecek.
FabLab ile mesleki eğitim desteklerken, yaratıcılık ve girişimciliğe katkı sağlanacak. 2006'da Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından ortaya atılan FabLab modelinin 34 ülkede tam 125 adet örneği bulunuyor.