Güncelleme Tarihi:
İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde doğan bebeğin vücudunda su biriktiği belirlendi.
Çeşitli hastanelerdeki sayısız testler sonunda, Yusuf bebeğin lenf damarlarında oluşan çatlak nedeniyle vücudunun ürettiği suyu böbreklerin emip, dışkı yoluyla dışarı atamadığı belirlendi.
Lenfositigrafi çekilmesi gerektiği ve bunun içinde nükleer tıpta kullanılan “doextran” maddesi gerektiği bildirildi.
Sağlık Bakanlığı maddenin temin edildiğini açıkladı ve Yusuf bebek ambulansla Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gönderildi.
Baba Turan, “Maddenin dextran olmadığı ortaya çıktı. Umutlarımız tükenirken, Bilgi Üniversitesi’nde İngilizce okutman Göker Talay bize ulaştı ve kendi imkanlarıyla maddeyi temin etti” dedi.
Talay’ın çabasıyla İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne yatırılan bebeğin tedavisi başladı.
Dextran ise ruhsatlı olmadığı gerekçesiyle kullanılmadı.
Kapsamlı tedavi gerek
Dextranı temin edince önce Hacettepe’yle bağlantı kurduğunu belirten Talay, şunları söyledi:
“Bağışlamak istediğimi yazdım. Doktorların böyle bir isteği olmadığı cevabı geldi. İzmir’deki bir ünivesite hastanesine dextranı bedelsiz vermek istediğimi söyledim, ilgilenmediler. Tanınmış bir özel hastaneden de, ‘Cerrahpaşa Hastanesi çocuk sağlığıda donanımlı. Bize getirmenize gerek yok’ yanıtı aldım. Yusuf taburcu edildi ancak, beyin MR’ı ve incebağırsak gastroenteroskopisi yapılamadı. Uzun ve kapsamlı bir tedaviye ihtiyacı var.”
Bebeğin tedavisinin Dokuz Eylül Üniversitesi’nde devam edeceğini söyleyen Turan,
“Beslenme ve diyet uzmanı Uzm. Dr. Nilhan Tuncer bazı ilaçları ve mamayı değiştirdi. Bebeğimizin karnındaki şişlik azaldı ve son 2 haftadır sabit kaldı. Başı ve vücudunun diğer kısımlarındaki şişlik ise tamamen indi” diye konuştu.