Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de özellikle son yıllarda artan cinsel taciz ve saldırı olayları karşısında akademik çevrelerde duyarsız kalmadı. İzmir Üniversitesi bu konuda önemli ve dikkat çeken bir çalışmaya imza attı. Üniversite bünyesinde bulunan akademisyen, idari personel ile öğrencileri korumak için cinsel taciz ve destek birimi kuruldu. Birimin bu tür olaylarda mağdurların neler yapması gerektiğinden korunma yöntemlerine dair seminerler vereceği, yine ilerleyen aşamalarda da her türlü desteği sağlayacağı öğrenildi. Yine bu tür olumsuzlukları yaşayan kişilerin, kendilerini rahat ve güçlü ifade edebilecekleri bir ortam yaratılacağı da ifade edildi.
OLAYLAR OLMADAN ÖNLEMEK İSTİYORUZ
Kurdukları birimle ilgili bilgiler veren üniversitenin Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nazife Aydınoğlu, olaylar olduktan sonra soruşturma açılması yerine, olmadan önce önlem almak istediklerini söyledi. Nazife Aydınoğlu, "2011 yılında merkezimiz kuruldu. O günden beri öğrencilerimize toplumsal cinsiyet eşitliği, cinsel taciz ve şiddet konularında sürekli eğitmekteyiz. Son bir yıl içinde sadece öğrencilerimizi değil akademik kadroları ve personeli de çeşitli eğitimlerden geçirdik. Bu olaylar olmadan engellenmesini sağlamak istiyoruz. Amacımız olaylar olduktan sonra soruşturmalar açmak değil, olaylar olmadan önce önlemler almaktır, bunun için bu bölümü kurduk. İstediğimiz cinsiyete dayalı her türlü ayrımcılığı önlemek. Buna maruz kalmış kişilerini kendilerini rahatça ifade etmemelerini haklarını savunmalarını sağlamak onlara psikolojik, tıbbi ve hukuki destek vermek" dedi. Birimde üniversitedeki tüm fakültelerden birer temsilci bulunduğunu da vurgulayan Nazife Aydınoğlu, "Bu çalışmalarımızın etkili olması, birimin gelişmesi için seminerler, toplantılar yapacağız, el broşürleri dağıtacağız. Önümüzdeki eğitim yılında oryantasyon eğitimi sırasında üç saat bu konularda bir eğitim vermeyi planlıyoruz. Öğrencilerimiz, akademik kadrolarımız yada personelimiz, bu gibi durumla karşılaştıklarında bundan rahatsız olduklarını söyleyip uyarmalarını, hayır cevabını çok kesin olarak vermeliler. Ayrıca, destek almak ve haklarını öğrenmek için Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı Destek Birimine, Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezine, akademik danışmanına ya da üniversitenin idari makamlarıyla emniyet birimlerine veya savcılığa başvurmalılar" dedi.
Üniversitede eğitim alan öğrenciler de, bünyelerinde böyle bir birimin kurulmasının kendilerini daha güvende hissetmelerini sağladığını, ayrıca faaliyetlerin de gizlik içerisinde yapılmasının fikirlerin rahatça açıklamasında önemli bir faktör olacağını söyledi.