Güncelleme Tarihi:
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Katı Atık Bertaraf Tesisi'ne ilişkin İzmir 5. İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararının ardından ilk kez konuştu. Kanal 35 Televizyonu'nda Ana Haber Bülteni'ne konuk olan Başkan Kocaoğlu, "İzmir'de günde ortalama 4 bin ton evsel atık çıkıyor. Yani halk deyimiyle çöp. Dünya bunu hammadde olarak kullanıyor. Biz de evsel atıklarımızı, son teknolojiyi kullanarak, çevreye zarar vermeden, tamamen kapalı bir sistemde bertaraf etmek, ekonomiye kazandırmak istiyoruz. Buna neden karşı çıkarlar, anlamıyorum" dedi.
Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına itiraz edeceklerini hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı,
"Akıl ve bilimi kullanarak 18 kurumdan katı atık bertaraf tesisi yeri için olumlu görüş aldık. Ondan sonra ÇED süreci için ihaleye çıktık. Süreçleri tamamlaya başladığımızda sadece Orman Bölge Müdürlüğü'nden onay alamamıştık. Sonra Çevre Bakanımızla, Su ve Orman Bakanımızla, Ulaştırma Bakanımızla görüştük. İhtiyacı ve durumu anlattık. Hem Binali Bey, hem Veysel Bey'le görüşerek başka bir çare olmadığına karar verdik. Orman Bölge Müdürlüğü de onay yazısını bürokrat arkadaşlara gönderdi. Sonra da bu haber geldi. Ben 12 senedir İzmirli hemşerililerim oylarıyla Büyükşehir Belediye Başkanıyım. Hiçbir zaman ne suyumuza, ne toprağımıza, ne havamıza; karıncaya, kuşa zarar verecek hiçbir iş yapmadım, yapmayacağım da.
Bulabildiğimiz en uygun yer burasıydı. Suyun tedbirini Devlet Su İşleri'yle görüştük. Oraya proje yaptık, projeyi sunduk. Bu şekilde taahhüt ettik. Eksiklerini tamamladık. İzmir'de günde ortalama 4 bin ton evsel atık çıkıyor. Yani halk deyimiyle çöp. Dünya bunu hammadde olarak kullanıyor. Biz de evsel atıklarımızı, son teknolojiyi kullanarak, çevreye zarar vermeden, tamamen kapalı bir sistemde bertaraf etmek, ekonomiye kazandırmak istiyoruz. İnsanlar buna neden karşı çıkarlar, anlamıyorum. Projeye karşı olanlar 'Biz bu projeyi takip edeceğiz, hem yapım aşamasında hem çalışma aşamasında; eğer taahhütlerinde bir uyumsuzluk olursa, gereğini yapacağız'. Biz de onları Danışma Kurulu gibi görevlendirelim, istedikleri zaman denetlesinler, yaptığımız iş ortaya çıksın. Biz İzmir'in katı atık problemini çözmek istiyoruz. Ben burada hata yapmadığımıza ve haklı olduğumuza inanıyorum. Bir an evvel bu tesisi yapıp Türkiye'ye iyi bir örneği göstermek istiyoruz."