Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2008 00:00
Genel Sekreter ve İZSU Genel Müdürü ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz kocaoğlu,su konusunda bilgi verdi .
İZMİR’de su kesintilerinin artması ve kentin pek çok bölümünün susuz kalması nedeniyle, Haziran ayında arsenik oranı yüksek çıkınca kapatılan Göksu ve Sarıkız kuyuları devreye alındı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tüm kente verilen suyun içme ve
yemek pişirmede kullanılmaması konusunda halkı uyardı. Uyarılar, su faturalarında, gazete ve tv ilanları ve panolarla da yapılacak. İzmir, iki aydır sürdürdüğü arsenikli su mücadelesinde susuzluk tehlikesiyle yenik düştü.
İçmeyin uyarısı fatura ve medyaya: Standart değere litrede 10 mikrogram olan arseniğin, Göksu kuyularında 59, Sarıkız’da 32 mikrogram çıktığı Haziran ayından sonra İzmir’in su ihtiyacının yüzde 40’ni karşılayan Manisa Muradiye’deki bu kuyuları kapatan Büyükşehir Belediyesi, bu açığı Tahtalı Barajı’ndan sağlamaya başladı. Çiğli, Karşıyaka ve Bornova ilçelerini etkileyen arsenikli su krizi de, kente verilen sudaki temiz kaynaklarla yapılan karışımlarla Ağustos ayında standart değere yaklaştı. Ancak, Tahtalı Barajı’ndaki su seviyesi, üç pompanın 24 saat çalıştırılması sonucu daha hızlı düşerek yüzde 7’nin altında indi. Pompalar dipdeki suyu almada zorlanıp bozulunca, İzmir’de su kesintileri başladı. Kesintiler, Balçova, Konak, Buca ilçelerinde halkı mağdur etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Genel Sekreter Ersu Hızır ve İZSU Genel Müdürü Ahmet Alpaslan’la birlikte yaptığı basın toplantısıyla, suyla ilgili aldıkları kritik kararı açıkladı. Kocaoğlu, "Tahtalı Barajı’nda suların azalmasıyla pompalar arıza yaptı. Su kesintisine gittik.
İçmeyin, yemek pişirmeyin: Sonunda, vatandaşlardan da gelen yoğun talep üzerine, Göksu ve Sarıkız kuyularını yeniden devreye aldık. Arıtmalar tamamlanıncaya kadar vereceğimiz bu su şebekedeki arsenik oranının yükseltecek. Ancak, İzmirliler sıcak günlerde hiç olmazsa kullanma suyu konusunda bir sıkıntı yaşamasın istiyoruz" dedi. Kocaoğlu, "Sağlık Bakanlığı’ndan daha önce gelen litrede 10 mikrogramı aşan suyla ilgili rapora göre; vatandaşlarımız musluktan akan suyu içmesinler. yemek pişirmesinler. Suyu, duş alırken, banyo yaparken ve diğer ihtiyaçları için kullanabilirler" dedi.
İçme suyu dağıtılmayacak: Kocaoğlu, daha önce arsenikli suyun kuzeydeki Çiğli, Karşıyaka ve Bornova’yı kapsadığını, artık tüm İzmir’i içine alacağını söyledi. Kocaoğlu, "Tahtalı Barajı’nda 30 milyon metreküp su daha olsaydı, bu uygulamayı yapmayacaktık. Son ana kadar kente en sağlıklı su vermeye çalıştık. Haziran ayından bugüne kadar da bunu yaptık. Şimdi uyarılarımızı da yaparak, arsenik oranı yüksek suyu şebekeye veriyoruz" dedi.
İçme suyu dağıtılmayacak: Göksu ve Sarıkız’da ihalesi yapılan arıtmaların arsenik oranlarını düşürmesiyle krizin ortadan kalkacağını açıklayan Başkan Kocaoğlu, aynı süreçte İzmirlilerin bütçesine katkısı olması için konutlarda 0-13 metreküp arası kullanımda suyun metreküpünü 190 YKr’ye düşürdüklerini söyledi. Basın mensuplarının sudaki indirimin 4 aylık süreçte İzmirlilerin içilebilir su almasına katkı için ne yapıldığı sorusuna Kocaoğlu, "İçilebilir su dağıtımı yapılmayacak. Damacana ile dağıtımda çok sorunlar çıkabilir" dedi.
Başbakan’a çağrı: Kocaoğlu, Başbakan Erdoğan’ın da konuları bilen eski belediye başkanı olarak İzmir’in suyuyla ilgili sorunlara eğilmesini, Çamlı Barajı’yla ilgili talimat vermesini, İzmirle ilgili konulara da Hükümet’in hassasiyet göstermesini istedi.
CHP yalnız bırakmadı: Kocağlu, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve İzmir milletvekileri, İl Başkanı Kemal Karataş’ın su konusundaki eleştiriler karşısında kendisini yalnız bırakıp bırakmadığı sorusuna ise, "Böyle bir vehme kapılmadık. Destek veriyorlar" dedi.
İzmir’den hazin su manzaraları11 yIl aradan sonra yeniden su kesintileri ile karşı karşıya kalan İzmir’de, gündemin ana konusu "su". Arsenikli su tartışmaları yapılan açıklamalara rağmen devam ederken, İzmirliler "sağlıklı su" için memba sularının satıldığı merkezlerde kuyruklar oluşturuyor. Yurttaşlar görüşlerini, "Büyük sıkıntı yaşıyoruz. Geçen üç yıl boyunca arsenikli su içtiğimiz söyleniyor. Kime nasıl güveneceğiz?" şeklinde dile getirirken, kentin çeşitli bölgelerinde "su manzaraları" dikkatleri çekiyor. Bazı yurttaşlar ellerinde bidon ve damacanalarla "su peşinde" ilginç görüntüler oluştururken, bazıları da depoları, küvetleri, kap-kacakları "ne olur ne olmaz" diye doldurdukları görülüyor. Yetkililer aşırı su depolamanın da mevcut kaynakların tükenmesine neden olduğunu dile getiriyorlar. Vatandaşların hücum etmesinin diğer bir nedeni de su kesintilerindeki belirsizlik. İzmir’in bazı semtlerinde, Belediyenin duyurduğu saatlerin dışında da su verilememesinin İzmirlilere panik yaratıyor.