Güncelleme Tarihi:
Belediye başkan adaylarının kampanyaları caddelerde boy gösterirken, muhtar adayları da ara sokaklara astıkları afişleriyle dikkat çekiyor. Sosyal medyayı da etkili kullanan muhtar adayları özellikle Facebook ve Twitter üzerinden yaptıkları paylaşımlarla vaatlerini anlatıyor. Sosyal medya, ücretsiz olması ve aynı anda çok sayıda kişiye ulaşması nedeniyle muhtar adaylarının öncelikli tercihleri arasında yer alıyor. İlginç sloganlar, özgeçmişler sıralanırken bu seçimdeki aday patlaması gözden kaçmıyor. Patlamanın nedeni olarak ise geçen şubatta yapılan yüzde 100’lük maaş artışı gösteriliyor.
Kıran kırana yarış
Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz’den alınan verilere göre İzmir’de bin 297, Aydın’da 672, Balıkesir’de bin 150, Çanakkale’de 754, Denizli’de 647, Manisa’da bin 27, Muğla’da 547, Kütahya’da 757, Uşak’ta 304 muhtar seçilecek.
Muhtarlar Derneği İzmir Başkanı, Muhtarlar Federasyonu Ege Genel Başkanı ve Sümer Mahallesi Muhtarı Ayşe Taylan, “Bazı mahallelerde 10-15 aday var. Muhtarlar son dakikaya kadar aday olup olmama hakkına sahip olduğu için kaç aday var net bilmemiz mümkün değil. Muhtarlık eski özelliklerini kaybetti. TC kimlik numarası çıktığından bu yana nüfus müdürlükleri de evrak veriyor. Biz hala evrak veriyoruz ama genelde 5-10 arası değişiyor. Bir evrak bedeli 4.5 lira. En çok da doğum, ölüm ve taşınmada vatandaş bize geliyor” dedi.
Ayşe Taylan
‘Aile büyüğü gibiyiz’
Ama hala muhtarların mahallenin aile büyüğü gibi olduğunu belirten Taylan, “Öyle ki hala sıkıntılarını gelip bizimle paylaşırlar. Gece istedikleri saat telefonla ulaşırlar. Hiçbir yerel yöneticiyle bu iletişimi kurmak mümkün değil. Masraflarımız çok. Yine de bazı belediyeler kırtasiye masrafları, internet ve yer sorunumuzu çözüyor. Bağ-Kur’umuzu kendimiz ödüyoruz. Yerel seçimden sonra belediyelerle bu destek konusunu genişletmek üzere görüşeceğiz.
Şubat 2014’ten itibaren 425 lira olan ödeneğimiz yüzde 100 zamlanarak 877.08 liraya çıktı. Aday patlamasını bu artışa bağlıyoruz. Maaşın dışında gelirimiz ise aktardığım gibi yok denecek kadar az. Göründüğü gibi değil, zor şartlarda çalışıyoruz. Muhtar sadece evrak almak değil, Türkiye’nin olmazsa olmazı. Vatandaşın sorunlarına, sıkıntılarına da çare olmaya çalışıyoruz. Avrupa ülkeleri bizim bu sistemimizi inceliyor” diye konuştu.
GÖREVLERİ NELER
* Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 13, 17, 18 ve 51’inci maddesini uygulamak, mahallede ikamet eden vatandaşlara gerekli belgeleri düzenlemek. * Askerlik yoklama memurlarınca istenen bilgileri vermek. * Askerlik ve seferberlik başta olmak üzere tebligatların yapılmasında yardımcı olmak. * Sefer görev emirlerini ilgililere bildirmek. * Sandık seçmen listelerini askıya çıkarmak.
* İlçe seçim kurulu başkanınca verilen görevleri yerine getirmek, seçmen kağıtlarının dağıtımını yapmak. * Kadastro ilanlarını askıya çıkarmak. * Vergi inceleme memurlarına bilgi vermek.
* Seçim zamanlarında sandık seçim kuruluna, sağlık merkezi kurumlarına ve emlak vergisi ile ilgili tespit komisyonu gibi ve komisyonlara katılmak. * Mahalleye giren kimliği belirsiz ve şüpheli şahısları zabıtaya haber vermek. * Yargıç veya cumhuriyet savcısı hazır olmaksızın kolluk tarafından evlerde veya iş görülen yerlerle kapalı yerlerde yapılacak aramalarda hazır bulunmak. * Muhtaç, yaşlı ve sakat kimselere Yeşil Kart verileceklerin başvuru formunu onamak. * Afet zamanlarında yardım yapılacakların tespiti gibi işlerde idareye yardımcı olmak. * Mahallede yapılan ve yürütülen hizmetlerle ilgili görüş bildirmek. * Kendine çalışma yeri olarak belirli bir yer ayırmak ve günün belli saatlerinde bulunmak, bunu mahalle halkına bildirmek. * Mahallin en büyük mülki idari amirince kendisine verilen görevleri yapmak.
SEÇİLME ŞARTLARI
· 2972 sayılı mahalli idarelerle mahalle muhtarlıkları ve ihtiyar heyetleri seçimi hakkında kanuna göre seçilecek muhtarların aday olabilmesi için, en az 6 aydan beri o mahalle veya köyde oturması, 25 yaşında ve okur-yazar olması gerekiyor. Her Türk vatandaşı, bu kanunda ve bu kanunun atıf yaptığı diğer kanunlarda öngörülen hükümlerce seçilmeye mani hali olmamak kaydıyla, muhtar, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti üyesi seçilebiliyor. Bunlar için ilkokul mezuniyeti şartı aranmıyor. Okur-yazar olmak yeterli. Mahalle muhtarı seçilebilmek için mevzuatta belirlenmiş koşullardan birini taşımayan bir kimsenin seçilmesi ve itiraz süreleri geçtiği için seçim sonucunun kesinleşmesi halinde tam kanunsuzluk hali teşkil eden bu durum Yüksek Seçim Kuruluna intikal ettirildiğinde kurul kararı ile kişinin seçimi iptal edilebiliyor.