Motorlu araçlar elektrikli olacak

Güncelleme Tarihi:

Motorlu araçlar elektrikli olacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2010 00:00

Almanya’da ticari araçları elektrikle çalışır hale getiren bir teknoloji geliştiren İzmirli işadamı Can Baki, otomotiv sektöründeki çevreci teknolojiyi yeni bir boyuta taşıdı.

Haberin Devamı

EFA-S Elektrikli Araçlar Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı İzmirli işadamı Can Baki, düşük maliyetli ve çevreci elektrikli araçların dünyanın ve Türkiye’nin geleceğinde çok önemli rol oynayacağını söyledi.

Çevreci teknoloji

Almanya’nın Stuttgart kentinde, ortağı Reinhardt Ritter ile ticari araçları elektrikle çalışır duruma getiren bir teknoloji geliştiren Can Baki, iki yıllık ar-ge çalışmasıyla otomotiv sektöründeki çevreci teknolojiyi yeni bir boyuta taşımayı başardı. Sistemi Türkiye’ye taşıma kararı alan ve yatırım için İzmir’i seçen Baki, kendilerine ait olan üretim teknolojisiyle her marka ve modeldeki ticari aracı elektrikli araca dönüştürebildiklerini söyledi.

Büyük tasarruf

Tüm dünyanın gündeminde olan yüksek yakıt maliyetleri ve kirliliğe karşı, çevreci teknolojiyle alternatif sunduklarını kaydeden Baki, şehir içinde çalışan ticari bir aracın yıllık yakıt masrafının 14 bin lira civarında olduğunu, oysa elektrikli bir aracın yılda sadece bin liralık yakıt harcadığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

TOBB Başkanı Bandırma’da
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)  Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Dünyanın en büyük 8. tarım alanına sahibiz, pek  çok üründe dünyanın ilk 5 üreticisi arasındayız, ama hiçbir ürünün fiyatını ve  pazarını belirleyemiyoruz” dedi.  Hisarcıklıoğlu, Bandırma Ticaret Borsası tarafından yaptırılacak hububat  depolarının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, tarımı gerçek anlamıyla,  hakkını vererek yapabilen ender şehirlerden biri olan Bandırma’da bulunmaktan  mutluluk duyduğunu söyledi.

YÖNETMELİK BEKLİYOR

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın gündeminde olan elektrikli araçlarla ilgili yönetmenliğin geçerlilik kazanmasıyla birlikte içten yanmalı motora sahip ticari araçların elektrikle çalışabilecek duruma geleceğini ve plaka alarak trafiğe çıkabileceğini anlatan Can Baki, bakanlığa hazırladıkları bilgilendirme dosyasını sunduklarını söyledi.

DÖNÜŞÜM SÜRECİ

Mevcut ticari aracın elektrikli hale dönüşümünde, araçların motor, yakıt tankı ve diğer tüm yardımcı gereçleri sökülerek, yeni motor ve aksamla yüzde yüz elektrik gücüyle çalışır hale getiriliyor. TUV ve ECE-R-100 Avrupa standartlarında üretim yaptıklarını ve yüksek performans elde ettiklerini hatırlatan Baki, “Yüksek yakıt maliyetlerine ve çevre kirliliği yaratan araçlara artık bir alternatif sunuyoruz. Sipariş miktarına göre araçları 10 - 12 hafta civarında tamamlıyoruz ve iki yıl garanti sunuyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!