Moralı’nın ‘‘Alsancak’’ı

Güncelleme Tarihi:

Moralı’nın ‘‘Alsancak’’ı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

İZMİRLİ araştırmacı Yazar Bülent Moralı'nın ‘‘Punta'dan Alsancak'a’’ adlı kitabı yayımlandı. Prof. Dr. Bilge Umar'ın önsözüyle yayımlanan kitap, Alsancak'ın tarihine ışık tutuyor. Konak Belediyesi Kültür Merkezi'nde kitaplarını imzalayan yazar, İzmir'e borcunu ödemek istediğini söyledi. Kitapta Alsancak'ın eski sokakları, aileleri, eski Alsancaklıları, öğretmenleri, esnafı, eğlence ve dinlenme mekanları, ilginç anılarla anlatılıyor.

St. Paul, 1946 yıl sonra

EFES Antik Tiyatro, 25 Haziran Pazar günü çok özel bir konsere ev sahipliği yapacak. İzmir Devlet Opera ve Balesi, orkestrasıyla, korosuyla ve solistleriyle, 14. Uluslararası İzmir Festivali kapsamında, Mendhelssohn'un baş yapıtlarından ‘‘Paulus’’ Oratoryosunu seslendirecek.

HIRİSTİYANLIĞIN kurucusu İsa Peygamber'in havarilerinden biri olan St. Paul'ün yaşamını, dini yaymak için gösterdiği çabaları anlatan oratoryonun Türkiye'de ilk kez seslendirilmesinin yanı sıra önemli bir özelliği daha var. Anadolu'da yaptığı yolculuklarla hıristiyanlığın yayılmasını sağlayan St. Paul, Milattan Sonra 54 yılında Efes Kenti'ne gelmiş, yaşamının bir bölümünü geçirdiği bu kentin ünlü tiyatrosunda Efesli'lere hitap ederek onları dine davet etmiş. Tanrıça Artemis'e inanan Efesli'ler söylenceye göre St. Paul'e büyük tepki göstermiş. Ancak puta tapanların tepkileri kendisini Hıristiyanlığın yayılmasına adayan St. Paul'ü yıldırmamış, Efes, sonraki yıllarda piskoposluk merkezi haline gelmiş.

HIRİSTİYANLIĞI, bir Yahudi mezhebi olmaktan kurtarıp dünya dini haline gelmesinde büyük rol oynayan St. Paul, 1946 yıl sonra yarın yine Efes Tiyatrosu'nda olacak. Ancak bu kez, İnanç Yılı nedeniyle, aynı gün Meryemana'da yapılacak büyük ayine katılacak din adamlarının da izleyeceği oratoryoyu seslendiren sanatçılar, insanlığı, dostluğa ve sevgiye davet edecek.

Sahlenişi olay olmuştu

İLK kez 22 Mayıs 1836'da bir yortu günü sahnelenen Paulus Oratoryosu, çok olumlu tepkiler aldı. Bir yıl içinde tüm Avrupa'yı fetheden eser, Amerika'da da aynı beğeniyi yakaladı. Zamanın büyük opera bestecisi Wagner, Mendhelssohn'a övgü dolu bir mektup gönderdi. Schumann, yazdığı makalede, Paulus'u ‘‘En saf, en temiz bir sanat eseri, bir barış ve aşk eseri’’olarak yorumladı.

İLK sahnelenişinden bu yana kazandığı övgülerden hiçbir şey yitirmeyen, bu eseri Türk sanatçıların, hiç bir yabancı katkı almadan sahnelemesi de ayrıca önem taşıyor. İZDOB'un aylar süren çok zahmetli çalışmalardan sonra ortaya koyduğu eserde orkestrayı Şef Alexandru Samoila yönetiyor. Koro Şefi Hans Joachim Gallus. İZDOB Çocuk Korosu'nun da görev aldığı eserin solistleri Soprano Aytül Bütyüksaraç, Mezzo Soprano Tanju Nebol, Tenor Aydın Uştuk ve Bariton Gökhan Koç.

Saat 21.30'da başlayacak Paulus Oratoryosu'nun biletlerini festival biletlerinin satıldığı gişelerden temin etmek mümkün.

Sanatın yaşı yok

İZMİR Resim Heykel Müzesi Sanat Eğitimi Öğrencileri yıl sonu sergisinde, bir yıllık ürünlerini sergiledi. Zamanlarını boş geçirmek yerine sanat öğrenimi gören her yaştan kursiyerin sergisi beğeniyle izlendi. Sergiye 12 eseriyle katılan, heykel atölyesi öğrencisi Zeliha Sakızlıoğlu, başarısıyla göz doldurdu, sanatın yaşının olmadığını kanıtladı. Heykel çalışmaya 47 yaşından sonra başladığını ifade eden Sakızlıoğlu'nın Mona Lisa, Meryem Ana büstleri, rölyefleri ve maskları çok beğenildi. Bu güne kadar resim çalıştığını, 47 yaşında heykele başladığını anlatan Zeliha Sakızlıoğlu, çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!