Güncelleme Tarihi:
EGE Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, mobilya sektöründe Ege Bölgesi olarak ihracat rakamlarında düşüş olduğunu açıkladı. Tarakçıoğlu, “Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Odası ile ortak iş yapmalıyız. AR-GE projelerine önem vermeliyiz” dedi. Türkiye genelindeki ihracat artışının Ege‘ye yansımadığını belirten Tarakçıoğlu, özellikle Afrika’ya satışın çok az olduğunun altını çizdi, “Bu ülkeye satışımızın payı 5.8’den, 4.3 oranına düştü” dedi.
Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine katma değer ürünlerle ulaşılacağını kaydeden Tarakçıoğlu, “Mobilya sektörü tasarım ve AR-GE projeleri ile diğer sektörlerin önüne rahatça geçebilir. Bunun için 5 yıldır mobilya tasarım yarışmaları düzenledik. Bu sene AR-GE’yi de ekledik. Rekabet acımasız. Farklı tasarımlar yapmak zorundayız” diye konuştu. Ucuza ithal edilen mobilyaların iç piyasayı olumsuz etkilediğini söyleyen Tarakçıoğlu, bu karşı sektör olarak önlem alınmasını her istenilen mobilyanın Türkiye’ye girmemesi gerektiğini söyledi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan kereste ve odun fiyatlarında ihracat süreci için indirim yapılması için destek istediklerini de sözlerine ekledi.
SEKTÖRDE AR-GE İLK ŞART
İzmir’in mobilya sektöründe adını dünyaya duyuran Alfemo Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, mobilya sektöründe tasarımın ihtiyaç olduğunu, ama sektöre asıl katkı sağlayacak olanın AR-GE çalışması olduğunu belirtti. Sektörün büyümesi için katma değer sağlayacak ürünlere yönelmenin önemine dikkat çeken Davulcuoğlu, “Biz pazarlamada fayda yarayan ürünlerin sattığını görüyoruz. Tasarımcılarımız öncelikle fayda sağlayacak ürünleri tasarlıyor. İşin görsel yönü ikinci sıraya indi” diye konuştu.