Güncelleme Tarihi:
İnsanların uzun kuyruklar oluşturduğu festivalde, 30 bin boyoz ile 5 bin haşlanmış yumurtanın dağıtımı sırasında, zaman zaman izdiham yaşandı, ürünler kapışıldı. Kentte ilk olarak Radyo Romantik Türk’ün çağrısıyla başlayan Boyoz Festivali kutlama fikri, sosyal medyada İzmirliler’in verdiği destekle hızla büyüdü. Konak Belediyesi’nin de desteklemesi, ardından da sponsor firmaların bulunması Festivalin ilkinin çoykuyla kutlanmasını sağladı. Mayıs ayının ilk pazarı olarak belirlenen Boyoz Festivali kutlaması için sabahın erken saatlerinden itibaren binlerce İzmirli, Birinci Kordon’da biraya geldi.İzdiham olduFestivalde dağıtılan 30 bin boyoz ile 5 bin haşlanmış yumurtadan almak için vatandaşlar, yüzlerce metrelik kuyruklar oluşturdu. Çeşitli firmaların standlarındaki dağıtımlar sırasında zaman zaman istenmeyen izdiham görüntüleri de yaşandı. Boyoz ve yumurtayı alan İzmirliler, daha sonra çoluk çoçuk geldikleri Kordon’da çimlerin üzerine oturarak bir yandan bunları yedi, bir yandan da müzik dinletisiyle çoştu.
Amaç markalaşmak
Radyo Romantik Türk Yayın Yönetmeni Murat Akgün, festivalle bir İzmir lezzeti olan boyozu tanıtmak ve markalaştırmak istediklerini söyledi. Sosyal medyada çığ gibi büyüyen festival coşkusuna Gevrekçiler, Pastacılar ve Fırıncılar odaları gibi pek çok kurumun katıldığını da anlatan Akgün, Alsancak Dostlar Fırını’nın desteğinin çok önemli olduğuna dikkat çekti.
Akgün, festivalde boyoz fotoğraf yarışmasından yeme yarışmasına kadar pek çok etkinliğin de gerçekleştirileceğini belirtti.
Sefarad yahudileri kazandırdı
Boyoz, İzmir’e özgü ve İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş özgün bir hamurişidir. Boyozu İzmir mutfağında 1492 sonrasında İspanya’dan kovularak İzmir’e yerleşen Sefarad Yahudi toplumunun kazandırdığı konusunda bütün kaynaklar hemfikirdir. Yine İspanyol kültürünün uzantıları olan Arjantin, Şili, Peru, Meksika gibi ülkelerde de, özellikle Sefarad kökenliler arasında peynirli ve ıspanaklı türleri tüketilmektedir.
Adı bohçadan geliyor
Boyozun ilk çıkışını atık hamur malzemesinin değerlendirilmesine bağlayan kaynaklar da bulunmaktadır. Boyoz ismi de, neredeyse kesin surette, İspanyolca “bollos” (bohça) kelimesinden türemiştir. İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir’in böreği olmuştur. Rivayete göre, İzmir’de boyozun en iyisini Boyozcu Avram Usta yapmış, o öldükten sonra İzmir’de boyozlar “Avram Usta’nın boyozu” adı altında satılmıştır. Avram Usta’nın devrettiği geleneği günümüzde Alsancak Dostlar Fırını’nın sahibi Halim Usta ve başka ustalar yaşatmaktadır. Karşıyaka’da ise sabahları rağbet gören Atakent Cafe Blue önündeki Börekçi Dayı’dır.
Nasıl yapılıyor
Erdem Usta’nın tarifine göre, öncelikle hamur yoğrulup top şeklinde 2-3 saat tavada dinlendirilir. Daha sonra elle tabak genişliğinde açılıp bir süre daha dinlendirilen hamur, daha sonra yine elle sallanır ve tekrar açılır ve rulo yapılıp 1-2 saat daha dinlendirilir. Kulak memesi kıvamında kopma noktasına geldiğinde tavalara sıralanır ve küçük toplar halinde kesilerek yarım ile bir saat arasında nebati yağda bekletilir. Çok yüksek ateşte tepsiyle fırınlanmadan önce kat kat, ipince açılmış olan milföy yufkanın arasına içlik malzemesi (peynir, ıspanak vs.) de konulabilirse de, hakiki boyoz sade olur.