Güncelleme Tarihi:
İzmir’de yaşayan Gülten ve Nail Su çiftinin 7 aylıkken dünyaya gelen ikinci çocukları Toprak’ın Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yeni Doğan Kliniği’nde gördüğü tedavi sürecinde, idrar kesesinin altında bulunan bir darlık nedeniyle daha anne karnındayken böbreklerinin iyi gelişmediği ve idrar kesesi fonksiyonlarının bozuk olduğu saptandı. Kronik böbrek hastalığı tanısı konan Toprak’ın idrar kesesine yapılan operasyonla göbeğine açılan bir delik sayesinde idrar yapması sağlandı. 2 yaşına kadar doktor kontrolünde ilaç tedavisiyle yaşamını sürdüren Toprak, böbreklerinin iflas etmesi sonucu evde periton diyalizine bağlandı. Haftanın 7 günü, günde 9 saat periton diyalizine bağlanarak yaşamını sürdüren Toprak’ın 3 yıl süren tedavisi sonucunda göbek altı deliği çocuk ürologları tarafından kapatıldı. Çocuk nefrologları tarafından 6 ay gözlendikten sonra idrar kesesi fonksiyonlarının düzeldiği tespit edilen küçük Toprak’ın böbrek nakline engel bir durumunun olmadığı kanısına varıldı ve böbrek nakli önerildi.
Annesi Gülten Su’nun böbreğini vermek istemesi üzerine yapılan tetkiklerde doku uyumunun olduğu görüldü. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nde Op. Dr. Cezmi Karaca’nın başkanlığında gerçekleştirilen nakil operasyonuyla annesinin bir böbreği Toprak’a nakledildi. Başarılı geçen operasyonun ardından sağlığına kavuşan Minik Toprak hastaneden taburcu edildi.
Oğluna doğum gününden bir gün önce böbreğini vererek ikinci kez hayata bağlayan anne Gülten Su, "Oğluma en güzel en büyük doğum günü hediyesini verdim. Toprak diyalizden kurtulduğu için çok mutluyum. Doğduğundan bu yana çok büyük sıkıntılar çektik. Diyaliz süreci çok sıkıntılı ve zordu. Organ nakli bekleyen çok hasta var, herkesin canlı verici şansı olmuyor, bu nedenle herkes organ bağışında bulunmalı" dedi.
Toprak’ın doktoru Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nefroloğu Doç. Dr. Önder Yavaşcan, "Geçen süreç son derece sabır gerektiriyordu. Annesi başta olmak üzere tüm ailesinin emekleri tartışılamaz. Bu konuda ailenin bizlere destek ve güvenleri de tam oldu. Toprak hiç yılmadı ve sonunda sağlığına kavuştu. Ancak, herkes Toprak kadar şanslı olamıyor. Türk Nefroloji Derneği’nin verilerine göre ülkemizde 2013 yılı içerisinde yaklaşık 10 bin yeni hastaya diyaliz tedavisi başlandı ve yaklaşık 60 bin diyaliz hastası bildirildi. Ancak, 2013 yılında sadece 694 hastaya böbrek nakli yapılabildi ve nakil sırasında bekleyen 8 bin 500 hasta maalesef yaşamını kaybetti. Bunun en önemli nedeni yeterli sayıda organ bağışı yapılmamasıdır. Toprak gibi örnekler olması bizi ve hastalarımızı ümitlendiriyor. Umarım bağış oranları artar ve bu rakamları telaffuz etmek zorunda kalmayız" dedi.