Güncelleme Tarihi:
Sahte bal üreticileri nedeniyle isyan eden arıcılar, bu kez de bilinçsiz ilaçlamadan dertli. Manisa Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Ali Turgut, milyonlarca bal arısının bilinçsiz yapılan ilaçlanma yüzünden telef olduğunu söyledi. Turgut, "İnsanlar muhakkak ki tarlalarına, bağına ve bahçesine ilaç atacak. Fakat bu ilaçlar, Bakanlığın uyarılarına göre arıya zarar vermeyecek zehirsiz türden olmalıdır. Yapılan ilaçlamalarda zamanlamanın yanlış olduğu kanaatindeyiz. Kimseye tarlasını ilaçlamasın demiyoruz. Vatandaşlarımızın tarlalarını akşamüstü veya sabahın erken saatlerinde ilaçlaması gerekir. Eğer bu saatlerde tarlalar ilaçlanırsa; ilacın etkisi arılar üzerinde daha düşük olur. Bu konuda müracaatlarımızı yaptık" dedi.
"REKOLTE YARI YARIYA DÜŞER"
Kent genelinde toplam 670 aktif üyeleri bulunduğu belirten Turgut, "Ziraatçıların tarlalarını ilaçlamadan yedi gün önce arıcıya haber vermesi gerekiyor. Fakat buna uyulmayınca, bu yıl Manisa genelinde arıcılarımız çok etkilendi. Arılar çok zehir aldı. Şu an tespit ettiğimiz kadarıyla arılarda düşüş var. Manisa'da 2015 yılında toplam koloni sayısı 35 bin 389. 2014 yılında 612 ton bal elde ederken, koloniler yarı yarıya zarar gördüğü için bu rakamın da 300 tonlara düşeceğini düşünüyorum" diye konuştu.
İSRAİL TOHUMLARI DA SORUN
Baldaki kaçak üretimin bal satışlarını düşürdüğünü söyleyen Turgut, "İnsanların güveni kayboluyor. Bu tür olayların olması insanları baldan soğutuyor ve satışlar düşüyor. Bunun yanı sıra İsrail tohumları da sorun haline geldi. Bir seferlik olan tohumlar bal vermiyor" dedi.