Meyve suyu devi İzmir’de

Güncelleme Tarihi:

Meyve suyu devi İzmir’de
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRKİYE'nin ilk meyve suyunu 1963'te DİMES adıyla Tokat'ta üreten Diren Ailesi, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde de fabrika kurdu. Nisan ayında faaliyete geçecek tesislerde yılda 60 milyon litre üretim yapılacak.

İddialı üretim

VASFİ Diren'in 41 yıl önce şarap üretimiyle başlayıp, meyve suyu ve sütle sürdürdüğü mirası devralan 8 kardeş bugün iddialı duruma geldi. Kardeşler Türkiye'nin meyve suyu üretiminde yüzde 25'lik pay sahibi oldu.

Üçte biri ihraç

YÖNETİM Kurulu Başkanı olan büyük kardeş Orhan Diren, ‘‘Fabrika 13 bini kapalı, 45 bin metrekarelik alanda faaliyet gösterecek. 6 çeşit meyve suyu üretilecek. Üretimin üçte biri ihraç edilecek'' dedi.

Demirel açacak

DİREN, İzmir'i liman şehri olduğu için seçtiklerini belirtti, ‘‘İhracat İzmir'den çok daha kolay. Açılışı Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel yapacak'' derken, tesis 25 milyon dolara malolacak.

1958’den gelen aile şirketi

1958'de Vasfi Diren'in Tokat'ta kurduğu fabrikada üretimine başlanan Diren Şarapları, kısa sürede sevildi. Baba Diren, 1963'te Türkiye'nin ilk meyve suyu fabrikasını kurup ürün yelpazesini genişletirken, oğullarına Avrupa'da şarapçılık ve mühendislik eğitimi aldırdı. Vasfi Diren'in ölümüyle mirası devralan sekiz kardeş, bugün Tokat'taki iki fabrikada şarap ve kuşburnunun da aralarında bulunduğu altı çeşit meyve suyuyla süt üretiyor.

Yatırım tutarı 25 milyon dolar

Türkİye'nin yıllık 250 milyon litrelik meyve suyu tüketiminin 60 milyon litrelik bölümünü Tokat'taki fabrikanın karşıladığını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Diren, İzmir'deki tesisin de aynı miktarda üretim yapacağını belirtti. Diren, ‘‘Bu üretimin ihracattan artacak bölümüyle iç piyasa payımızı yüzde 35'e yükseltmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki haftalarda temelini atacağımız ikinci fabrikamız da 2001 yılında devreye girecek ve sadece domates üzerine çalışacak. Kemalpaşa tesislerinin toplam yatırım tutarı 25 milyon dolar'' dedi. Tokat'taki fabrikanın geçen yıl 12 trilyon lira ciro yaptığını kaydeden Diren, Mayıs ayında halka açılacaklarını ifade ederek, ‘‘İzmir fabrikamızda yörenin insanları istihdam edilip, yine yörenin ürünleri kullanılacak. Nisan ayında üretime başlayacak ilk fabrikada 10 bin ton vişne, 15'er bin ton kayısı ve şeftali işlenecek. Temel atmaya hazırlandığımız ikinci fabrika ise 20 bin ton domates kullanacak'' diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!