Mevhibe İnönü büstüne çirkin saldırı

Güncelleme Tarihi:

Mevhibe İnönü büstüne çirkin saldırı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2012 12:54

Kurtuluş Savaşı kahramanlarından 2'inci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün eşi Mevhibe İnönü'nün Muğla'daki adını taşıyan parktaki büstü, saldırıya uğradı.

Haberin Devamı

Muğla Belediyesi tarafından Orhaniye Mahallesi'nde 2006 yılında törenle hizmete açılan Mevhibe İnönü Parkı 22 bin metrekare alana kuruldu ve 540 bin liraya mal oldu. İçinde iki havuzu, oturma alanları ve özürlü çocuklar için oyun grupları bulunan parkın girişine Mevhibe İnönü'nün bronz büstü dikildi. Yıllardır mahallenin sembolü haline gelen Mevhibe İnönü büstünü çevre illerden vatandaşlar da ziyaret etti. Cumhuriyet kadınının aydınlık yüzü olarak adlandırılan Mevhibe İnönü'ye Muğlalılar büyük saygı ve sevgi gösterdi. Merhum siyaset adamı ve fizik profesörü Erdal İnönü'nün vefatından bir süre önce Muğla'ya gelerek ziyaret ettiği annesi Mevhibe İnönü'ye ait büst, önceki gün gece kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğradı.

Mevhibe İnönü büstüne çirkin saldırı

Haberin Devamı

Mevhibe İnönü'nün büstüne siyah boyayla bıyık çizen, gözlerini de yeşile boyamaya çalışan saldırganlar, kaidenin mermerini de söktü. Büstü söküp, kırmak isteyen saldırganların, koruma duvarının üstüne ise küfür ve hakaret içeren, şifreli yazı yazdıkları görüldü. Büstün altında bulunan bilgilendirme levhasını da sökmeye çalışan saldırganlar, büyük zarar verdi. Saldırganlar, büstün önündeki mermerin üzerine ise siyah boyayla gülen çocuk resmi de yaptı. Mahalle sakinleri Mevhibe İnönü'nün büstüne yapılan saldırıyı kınayıp, büyük üzüntü duyduklarını söyledi.

Mevhibe İnönü büstüne çirkin saldırı


Mevhibe İnönü kimdir?
Mevhibe Hanım, 1897’de İstanbul'da dünyaya geldi. Babası Süleyman Zühtü Bey, Annesi Saadet Hanımdır. 1916 yılında Miralay İsmet Bey'le evlendi. Eşinin ulusal Kurtuluş Savaşına katılmasıyla birlikte Anadolu'ya geçti. Kurtuluş Savaşını Malatya, Konya ve İzmir'de yaşadı. Ömer, Erdal ve Özden olmak üzere üç çocuğu dünyaya geldi. 1938'e kadar Başbakan ve 1938-1950 arasında da Cumhurbaşkanı eşi olarak toplum önünde sürekli “en önemli kadın” görevini üstlenen Mevhibe İnönü, daha sonraki yıllarda da sade kişiliği, zarafeti ve iyi kalbiyle Türk halkının gönlüne yerleşti. 1992'de hayata gözlerini kapattı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!