Güncelleme Tarihi:
Kazılar 21 yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı, Trakya Üniversitesi, Sabancı Vakfı, Metropolis Sevenler Derneği (MESEDER) ve Torbalı Belediyesidesteğiyle sürdürülüyor.
Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Aybekbaşkanlığında, Türk ve Alman akademisyenler, geçici kazı işçileri ile yaklaşık 60 kişilik bir ekibin yürüttüğü kazı çalışmalarında bu yıl, 3 bin yıllık tarihe ışık tutacak yeni kalıntı ve buluntuların ortaya çıkarılması hedefleniyor.
Kazı başkanı Doç. Dr. Serdar Aybek,bu yıl Palaestra mozaikleri ve hamam alanında kazı çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. 2012 sezonunda Metropolis’te öncelikle Çevre Düzenlemesi ve Ziyaretçi Karşılama Merkezi projesi kapsamında faaliyetlerde bulunacaklarını kaydeden Aybek, “Bu kapsamda Metropolis'i çevreleyecek çit hattı bitki örtüsünden arındırılacak. Ayrıca ziyaretçilerin kenti daha rahat dolaşabilmeleri ve tam bir tur yapabilmeleri için orta kent olarak adlandırılan Meclis Binası, Stoa ve Hamam yapılarından güncel kazı alanımıza uzanan bir yol düzenlemesi yapmayı planlıyoruz. Çalışmalarımız son 2-3 yıldır süregeldiği gibi Aşağı Hamam ve Palaestra yapısındadevam edecek. Bu yapının ve hamamın tamamen günışığına çıkarılmasını planlıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda kazı çalışmalarında önemliyapıları ve eserleri gün ışığına çıkardık. Kent ve çevresine ait kültürel ve sosyal hayata ilişkin önemli bulgular elde ettik. Metropolis'in gizemini bu yıl da çözmeye devam edeceğiz” dedi.
ÖREN YERİ ÇALIŞMALARINDA SON ADIM
3 bin yıllık tarihi kent Metropolis'in ören yeri olma çalışmalarında son adımın da atıldığını belirten Serdar Aybek, “Metropolis ören yeri için İzmir 2 Numaralı Kültür ve tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan onay alındı. Böylece, en önemli ve son adım da atılmış oldu. Çevre düzenleme, ziyaretçi karşılama merkezi gibi ören yeri çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte Metropolis, önemli kültür turizm destinasyonlarından biri olacak” diye konuştu.
GELECEĞE TAŞINMASI GEREKEN MİRAS
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan da, 3 bin yıllık tarihi kentin bu noktaya gelmesinde Sabancı Vakfı'nın önemli desteğinin bulunduğunu belirtti. Metropolis antik kentinin, geleceğe taşınması gereken bir miras olduğunu ifade eden Koyunsağan, “Metropolis'in ören yeri olarak kültür turizmine kazandırılmasının, yöre ekonomisine de önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu sayede, yörede toplumsal kalkınmanın ivme kazanacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.