Güncelleme Tarihi:
ANADOLU'da süregelen en eski geleneklerinden olan Manisa Mesiri 460'ncı kez Sultan Camii Bimarhanesi'nde karılmaya başlandı. Törene Vali Muzaffer Ecemiş, Belediye Başkanı Adil Aygül, Tugay Komutanı Tuğgeneral Kazım Usta, CBÜ Rektörü Prof. Dr. Tuna Taner, Cüneyt Arkın ve yedi cüceler de katıldı.
TEMSİLİ Merkez Efendi'nin dualarından sonra altında ateş yanan kazana Vali ve protokolun ardından ünlü sinema sanatçısı Cüneyt Arkın ve yedi cüceler, 41 çeşit baharattan hazırlanan mesir macununu attı.
MESİRİ Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Yavuz Özgün, mesirin bugün kutlanan Nevruz'da karılmaya başlandığını hatırlatarak, ‘‘460 yıldır süren mesir ve Orta Asya'dan gelen Nevruz birbiriyle özdeşleşmiştir'' dedi. Karılmasına başlanan şifalı mesir macunu 23 Nisan'da halka saçılacak.
İstanbul'dan gelen cüceler Yusuf Doğdu (32), Erdal Görgeç (49), Ferhat Okçu (17), Aziz Kor (30), Necip Körez (20), Ummr Keskin (20) ve İsmail Kor (30) Vali Muzaffer Ecemiş'i de ziyaret etti. M. Hakkı ÖZBAYIR
Mesir macunu nedir?
Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi ve Yavuz Sultan Selim'in eşi Hafsa Sultan hasta olunca, sarayın doktoru Merkez Muslihittin Efendi, en etkin ilaç olarak, 41 çeşit baharattan mesir macunu yapar. Şifa bulan Hafsa Sultan, mesirin her yıl Nevruz'da hazırlanıp, Manisa Sultan Cami'den halka ücretsiz olarak saçılmasını ister. Bu istekle başlayan mesir macunu saçılması geleneksel hale gelir. Şenliğe dönüşen mesir saçılması bu yıl 460 kez gerçekleşecek.