Güncelleme Tarihi:
UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde iki yıldır yer alan festivalin son gününde etkinlikler saat 10.00’da şehrin değişik yerlerinde halk dansları ve tiyatro gösterileri, müzik dinletileri, soğuk heykellerle tarihin canlandırılması, resim ve el sanatları sergileri sunumları ile başlayacak.
Saat 12.30’da Spil Dağı Karlık Terası’ndan paraşütçüler gösteri atlayışları yapacak. Saat 12.45’te valilik önünden başlayacak Geleneksel Mesir Kortej Yürüyüşü ile Sultan Camisi’ne geçilecek.
Düşmeden tutacaksın
Saatler 14.00’ü gösterdiğinde ise, Hafsa Sultan’ın Merkez Efendi’ye berat vermesinin temsili olarak canlandırılmasını ardından mesir macunu 474’üncü kez halka saçılacak. 5 ton mesir Sultan Camisi ve külliyeleri ile civardaki yüksek binalardan kalabalığa atılacak. Mesirden kapabilmek için eller gökyüzüne açılacak, şemsiyeler ters tutulacak. Renkli kağıtlara sarılı mesirlerden yere düşmeden kapanlar kendilerini şanslı sayacak.
Bu yılki mesir macunu saçımı törenine Manisa milletvekilleri ve protokolü ile yurt dışından gelen konuklar katılacak.
Mesir tarihçesi
KANUNİ Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Manisa’da hastalanır. Çare bulunamayan Sultan’ın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi’nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kağıtlara sardırılan macunun kendi yaptırdığı Sultan Camisi’nden halka saçılmasını buyurur. 1539’dan bu yana on binlerce insan Sultan Camii etrafında toplanır, doğanın uyanışının, baharın gelişinin, bereket ve bolluğun başlangıcını, sevincini yaşar.
Macunun özellikleri
Mesir macunu, lezzeti hoş ve kokuludur. Ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlığa ve ağız kokusuna karşı iyi gelir. Mesir macununun halkın inanışına göre şu faydaları olduğu söylenir: “Macundan yiyen bir kimseyi zehirli hayvanlar sokmaz. Nevruz günü en ağır hastalar bile yese iyileşir. Macunu yiyen gelinlik kızlar o yıl içinde evlenir. Çocuğu olmayanların, bu macundan yedikleri takdirde çocukları olur. Çocuk hastalıklarına faydalıdır.”
Mesir macununda kullanılan 41 baharat
Tarçın, karabiber, yeni bahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, Hindistancevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarı halile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çam sakızı, mirsafi, meyan balı, şamlı şaşlı, limon kabuğu, kremtartar, zağfiran, udülkahır, çöpçini, eskir, tiryak, ravend, limon tuzu, tekemersini tohumu, günbalı.