Mesir 471’inci kez

Güncelleme Tarihi:

Mesir 471’inci kez
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2011 00:00

Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’a şifa olan mesir, Sultan Camisi ve külliyelerinden 417’inci kez halka saçıldı. Yaklaşık 40 bin kişi mesir kapmak için el ve şemsiye açtı.

Haberin Devamı

KANUNİ Sultan Süleyman’ın annesi  Hafsa Sultan’a şifa olan mesir, Sultan Camisi ve külliyelerinden 417’inci kez halka saçıldı.
Türkiye’nin en eski geleneklerinden biri olan mesir saçımı için kortej  saat 12.00’de Manisa Valiliği önünde hazır bulundu. Saat 12.20’de okunan öğle ezanından sonra yürüyüşe geçmesi gereken kortej, Vali Celalettin Güvenç ve yanındakilerin geç gelmesi nedeniyle hareket edemedi. MHP milletvekilleri Erkan Akçay, Mustafa Enöz, Ahmet Orhan, Şenol Bal tepki gösterdi. Akçay, “Herkes burada. Çoluk çocuk bekliyor. Vali beyler niye inmiyorlar? Bu durumdan hiç hoşnut olmadım” diyerek tepkisini yüksek sesle dile getirdi. Vali Güvenç’in inmesinden sonra kortej 20 dakika gecikmeyle yola çıktı.

Yabancı konuklar

Mesir kontejine Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı MHP’li Cengiz Ergün, MHP milletvekilleri, AK Parti milletvekilleri Mehmet Çerçi ve İsmail Bilen, Romanya’nın Ankara Büyükelçisi Ion Pascu, Makedonya’nın Ankara Büyükelçisi Goran Tasvoski, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Dr. Sergiy Karsunskiy ve Özbekistan’in Ankara Büyükelçilik Müsteşarı İslam Karimov, KKTC, Almanya, Bosna Hersek ve Makedonya kardeş şehir belediye başkan ve meclis üyeleri ile Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık katıldı.

Haberin Devamı

3.4 ton saçıldı

Kortejin Sultan Camisi’ne yürüyüşü sırasında konuk halk oyunları ekipleri yol boyunca gösteriler sundu. Temsili Hafsa Sultan’ın Merkez Efendi’ye berat vermesinden sonra 3.5 ton mesir halka saçıldı. Yaklaşık 40 bin kişi mesir kapmak için büyük çaba harcadı, ters şemsiye ile kapanlar çoğunluktaydı. Bu arada kalabalıkta sıkışarak fenalık geçiren üç kişi 112 acil servis ekiplerinin müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.

İşte tarihçesi

Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Manisa’da hastalanır. Yaptırdığı Sultan Camisi’nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, hastalara da verilmesini ister. Hafsa Sultan, halktan gelen isteğin artması üzerine kağıtlara sardırılan macunun, Sultan Camisi’nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Halk, her yıl 21 Mart’ta Sultan Camisi önünde toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğmuş olur.

Haberin Devamı

41 çeşit baharat

Hoş ve lezzetli kokusu olan mesir macunu, halk arasında iştah açıcı, kan dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici, hormonları çalıştırıcı özellikleriyle bilinir. Mesir macununda, anason, meyan balı, çivit, çöp çimi, çörekotu, darı, galanga, hardal, havlıcan, Hindistan cevizi, Hindistan çiçeği, hıyarşembe, kakule, karabiber, karanfil, kimyon, kişniş, zaferan, meyan balı, kebabe, karahalil, limon tuzu, udülkahır, iksir şekeri, topalak kökü, mürrüsafi, portakal çiçeği, portakal kabuğu, ravent, raziyane, safran, sakız, kara halile, sarı halile, sinameki, tarçın, topalak, vanilya, zencefil, zerdeçöp ve günbalı kullanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!