Güncelleme Tarihi:
"Kültür Endüstrilerinin Yeniden Yapılanmasına Yönelik Tasarıma Dayalı Gelişme Modeli Önerisi: "Menemen Çömlekçiliği - KULP" başlıklı araştırma projesi sergisine İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, MHP İzmir milletvekilleri Murat Koç ve Arslan Savaşan, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen, Menemen Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Demirci, Menemen Çömlekçiler Derneği Ertan Surahan, İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Bulgun Yazgan, DEÜ GSF Dekanı Halil Yoleri, İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Can Özcan, Varşova Güzel Sanatlar Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Michal Stefanowski, öğrenciler ve konuklar katıldı.
İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, tasarımların en kısa sürede ticarileşmesi gerektiğine dikkat çekerek, "İzmir'e gelen turistin para bırakmadığı, alışveriş yapmadığı söyleniyor sürekli. Ancak gelen turist satın alacak iyi ürün bulamıyor. Biz İzmir Ticaret Odası olarak anonim geliştirilen bu tasarımların bir an önce ticarileşmesi için çalışacağız. Bu çalışmaların devamını getirmek lazım. Menemen Belediyesi ve Menemen Çömlekçiler Derneği bu işleri birlikte yürütecek. İzmir Ticaret Odası olarak Başdurak Camii'nin altındaki dükkanları vakıflardan aldık. Bunlardan biri Menemen çömleklerine tahsis edilecek. Menemen'in ekonomisine katkısı olacak. Bu çok önemli ve katkısı olan bir proje" diye konuştu.
İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Can Özcan, 13 İzmir Ekonomili ve 10 Polonyalı öğrencinin kente özgü çömleğin dünya genelinde tanınması, çömleğe tasarım ve kimlik kazandırılması amacıyla çalışmalarda bulunduğunu söyledi. Öğrencilerin tasarımlarıyla farklı ve kullanışlı ürünler ortaya çıkardığını aktaran Özcan, Polonya'da gerçekleştirilen stüdyo projesi kapsamında Menemen kilinin yeniden şekillendirildiğini kaydetti. Özcan, "Çömlekçilik sektörü Menemen ilçesinde önemli bir yer tutuyor. Menemen çok önemli bir üretim sahası olmasına karşın tanıtım ve pazarlamada geride kalıyor. Proje kapsamında Menemen çömleklerini yeniden tasarlayarak farklı ürün grupları oluşturduk. Polanya'da tasarlanan ürünler Türkiye'ye getirildi. Menemen'e ait özellikli kil kullanılarak Menemenli üreticiler tarafından üretilmesine yönelik ön ayak olunacağını düşünüyoruz" dedi.
Menemen Çömlekçiler Derneği Ertan Surahan, Menemen çömleğine marka değer katabilmek amacıyla işbirlikleri yaptıklarını ve çok güzel sonuçlar elde ettiklerini söyledi. Saruhan, çömlekçiliğin ataerkil bir meslek olduğunu belirterek, "Geleneksel olarak sürdürdüğümüz bu mesleğimizi geleceğe taşımak istiyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından çömlek ustası Mustafa Deniz, kulplu testiyi Başkan Demirtaş ve katılımcılara verdi. Herkes bir kulpundan testiyi tutarak, Menemen çömleğine yapılan ortak katkıyı simgeledi.
Türk ve Polonyolı öğrencilerin yaptığı 57 eserden oluşan KULP Tasarım Sergisi, İzmir Ticaret Odası Sergi Salonu'nda 26 Ekim'e kadar ziyaret edilebilecek.