Güncelleme Tarihi:
Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan ayı ikinci toplantısını 650 İZELMAN işçisinden 50'si ve Genel-İş Sendikası yetkilileri de izledi. Meclis'e ikisi AK Parti Grubu biri CHP Grubu'ndan gelen üç önergeyle ilgili tartışma damgasını vurdu. CHP Grubu'nun belediyelerin hizmet ihalelerini belediye şirketlerine ihalesiz verebilmelerini sağlayan yasal düzenlemelerin kısa sürede tamamlanması için TBMM'deki siyasi parti gruplarına, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve siyasi parti genel başkanlarına gönderilmek üzere temenni kararı önergesi yazılı olarak gündeme geldi. Ak Parti Grubu ise ilk önergesinde kriz yaratan ihalenin iptal edilmesi için Meclis kararı alınmasını istedi. İkinci önergede ise CHP'nin önergesine ek olarak belediye şirket işçilerinde eşit işe eşit ücret, işçi alımının objektif kriterlerle şeffaf olarak ilanla yapılması, 2 yıl İzmir'de ikamet zorunluluğu, belediye şirketlerinin meclis denetimine açılması, bu şirketlerin alt teşeron kullanmamasının taahhüt edilmesini önerisinde bulunuldu.
AK Parti önergelerine önce CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan tepki gösterdi. Aydoğan, önergelerin ne yasalara ne de nezakete uygun olduğunu söyledi. Aydoğan “Ak Parti Grubu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na mektup yazmış. Bence 23 Nisan'ı bekleyin, buyurun gelin oturun siz yapın bu talep ettiklerinizi. Biz yasalara bağlıyız. Muhalefet yapıyorlar ama illa televizyona çıkmak için böyle de muhalefet yapılmaz. Gidin Hindistan'da yapın. 2002 yılından bugüne devraldıkları sendikaları, işçi haklarını öldüren yasaları değiştirirlerse her sorun çözülür. İhale iptali diye önerge olmaz. Reddedilmesiyle CHP oylarıyla ihale iptal edilmedi diyecekler. Meclis'in yetkesi olmasına karşın kabul etmedi söylemiyle yanlış ve popülist bir yola yönelecekler” dedi.
CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan da Ak Parti'nin öneresinin yasal olarak önerge olmayan bir çalışma olduğunu söyledi. CHP ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin taşeronlaşmaya bakış açısının belli olduğunu, ideolojik duruşlarında olduğunu ancak Ak Parti'nin özelleştirmeyi, taşeronlaşmayı teşvik eden bir yapısı ve uygulamaları olduğunu dile getirdi. Bakan, “Çakar ve Ak Parti'nin bu işi sulandırma çalışması da bu nedenle ideolojiktir. Meclis'in yetkisi olmayan bir konuda karar almasının anlamı yok” dedi. CHP'li meclis üyesi Rıfat Özer ise Çakar'ın Meclis'i “Showland” çevirmek istediğini öne sürdü.
AK Partili Yusuf Kenan Çakar, CHP önergesinin kapsamının dışında belediye şirketi işçilerinin diğer sorunlarının da çözümünü istediklerini söyledi. Çakar, ayrıca ihalenin iptali için başkanın yetkilendirilmesini istediklerini belirtti. Ak Partili Murat Akdemir ise kendilerinin ihalenin iptal edilmesi gerektiğini düşündüklerini, Başkan Kocaoğlu'na bu düşüncelerini yapması için bir temennide bulunduklarını söyledi.
Tartışmaların ardından Başkan Kocaoğlu, ihalenin iptaliyle ilgili Ak Parti önergesiyle ilgili olarak “Önergenin yasal bir dayanağı olmadığını, Meclis'in ve belediye başkanın böyle bir yetkisi olmadığını, burada onaylansa da temenni kararı da verilse uygulanamayacağını söyledi. Ardından yapılan oylamada CHP'nin red, AK Parti'nin kabul oylarıyla önerge reddedildi. Ak Parti'nin ikinci önergesinin CHP'nin de mutabık olduğu bölümünde sorun olmadığını belirten Kocaoğlu, ancak eklenen maddelerde bir belediye başkanına, bir kuruma böyle bir değerlendirme, dayatma yapılmasını anlayamadığını söyledi. Ak Parti'nin ikinci önergesi de CHP oylarıyla oyçokluğuyla reddedildi. Son olarak CHP'nin temmeni kararı oyçokluğuyla kabul edildi. Ak Parti red oyu verdi.