Güncelleme Tarihi:
Belediye şirketi İZELMAN’dan daha uygun teklif veren firmanın hukuka uygun ancak temayüllere aykırı hareket ettiğini ve etik davranmadığını belirten Ak Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, ancak CHP milletvekillerin de firmanın ortaklık yapısı üzerinde siyasi rant devşirdiğini iddia etti. Çakar, ihalenin iptalini istedi.
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündem dışı söz alan Ak Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, ESHOT’un şoför alımı ihalesinde belediye şirketi İZELMAN dışında bir başka özel firmanın girmesiyle kaos çıktığını söyledi. Benzer ihalelerin Türkiye’nin her belediyesinde yapıldığını belirten Çakar, “Bu ihaleler hukuk açısından herkese açıktır. Ancak, temayül engeli vardır. Bu ihaleleri belediye şirketlerinin alması temayülü vardır. Böyle bir ihaleye girmiş olması etik olarak kabul edilebilir değil” dedi. Çakar, ancak olayın sadece bununla kalmadığını ihaleye teklif veren İZELMAN şirketinin yaklaşık bedelin üzerinde teklif verdiğini, daha düşük teklif vererek krizi önlemediğini öne sürdü.
İhaleye giren firmanın kimlik ve ortaklık yapısı üzerinden bazı spekülasyonlar yapıldığını belirten Ak Partili Çakar, işçiler üzerinde sendikalar tarafından korku salınmasının yersiz, gereksiz ve etik dışı davranış olduğunu söyledi. İşçilerin özel şirketin ihaleyi kazanması halinde kapı dışarı edileceği yönündeki söylentiler olduğunu dile getiren sürecin Ak Parti’yle ilişkilendirilmeye çalışıldığını bunun doğru olmadığını söyledi. Çakar, “AK Parti’nin çalışan binlerce insanı kapının önüne koyacağının söylenmesi iftiradır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketleri olduğu gibi AK Parti’nin idare ettiği belediyelerde de bu tür ihaleler yapılıyor. AK Parti’nin ne bugün ne de gelecekte taşeronlaşmaya yönelik gayreti yoktur ve olmayacaktır. Belediye şirketlerinin kapatılması ve işçilerin dışarı atılması siyasi söylemdir. Korku salmaya yöneliktir. İftiradır. Yapılan siyaset adına bile etik olmayan bir davranıştır. CHP’li milletvekillerinin de böyle söylemleri var. Ancak böyle bir olayın ortaya çıkmasından siyasi rant devşirmek amacıyla yapılan bu tür konuşmalar aklımıza ‘Acaba İZELMAN bu ihalede yüksek bir teklifi bilerek mi verdi’ düşüncesini getiriyor” dedi.
İHALEYİ İPTAL EDİN
Ak Partili Çakar, ihalenin iptal edilmesini istedi. Çakar, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin taşeronlaşma ile yaptığı mücadeleyi takip ediyoruz. Ama pek çok işi de dışarıdan hizmet alımı yöntemiyle yaptığını da biliyoruz. Bu ihaleye giren firmanın yaptığı hukuksal açısından doğru olsa bile yerleşik teamüller açısından doğru olmamıştır. Bunun üzerinden siyaset devşirmeye çalışmak da doğru değildir. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı bu ihaleyi iptal edip yeniden ihaleye çıkmalıdır. Gerekirse İZELMAN’ın belirlenen muhammen çok üstünde teklif vermelidir. Şirket sırf bu görev için zarar edecekse sermaye artırımı ile durum düzeltilir” dedi.
İPTAL ET DEMEK KOLAY
Çakar’ın sözlerine CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan yanıt verdi. Aydoğan “Bu belediye aşiret kanunları ile idare edilmiyor. Belediyeler başkanların aklından geçenlerle yönetilmiyor. Henüz sonuçlanmamış bir ihale var. Komisyon kararını açıklamadı. Bu aşamada hiç kimse bu duruma müdahale edemez. Zaten genelde şirketler bu tün işlere, ihalelere girmezler. Şoförlerin bile eğitimi haftalar sürer. Bu şehirde çalışan 3 bin 300 kişinin yerine yenileri koymak doğru değil. Sayın Çakar aklından geçeni söylemesin. Benim de aklımdan birçok şey geçiyor. Şirketin belediyeyi zor duruma düşürmek için mi geldiğini düşünüyorum. Ama söylemiyorum. Meclis’te yerel konuları konuşalım. Örneğin, tam bağımsızlıkla ilgili konunda satılmadık bir tek ceketim kaldığını düşünüyorum. Ama biz belediye meclis üyeleriyiz. Kentin önünü açmak için çalışmalıyız. Siyasi partilerin birbirlerini suçlaması burada doğru değil. İhale komisyonunun karar vermediği durumda belediye başkanının bile konuşma hakkı yoktur. Çıkıp ‘ihaleyi iptal edelim’ demek kolay. Kanunlar var. Kamu İhale Yasası var” dedi.
ZAM DEĞİL YETKİSİ TARTIŞILDI
Belediye meclis toplantısında ulaşım zammını yapmakla ilgili yetki tartışması çıktı. Tam biletin 10 kuruş zamla 1.75 TL’den 1.85 TL’ye, öğrenci bileti 5 kuruşluk zamla 95 kuruştan 1 TL’ye çıkartacak zamla ilgili Başkanlık’tan gelen ulaşım tarifesi değişikliğiyle ilgili söz alan Ak Partili Çakar, ulaşım zammı kararının Meclis’e getirmenin uygun olmadığını söyledi. Çakar, “Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle olmadı. İstanbul da zam yaparken Meclis’e getirilmemiştir. Bu durum Meclis’in görevleri arasında değildir. Yapılacak zammı meclisin sırtına yüklemekten başka anlamı olmaz. Kanunlar zammı kimin yürürlüğe koyacağını açıkça ortaya koyuyor. İzmir’de ESHOT, İstanbul’da ulaşımı yürüten başka şirket tek başına bu kararı alabilir” dedi.
Çakar’ın sözlerine tepki gösteren CHP’li Meclis Üyesi Rıfat Özer, “ESHOT’un bütçesini kim yapıyor? Biz yapıyoruz. Gelir ve gider dengelerini kum kuruyor? Yine biz yapıyoruz. Biz bunu yapmazsak nasıl işlem yapacağız. Aslında bu durum yasal bir zorunluluktur. Ben, eski Belediye Başkanı Burhan Özfatura döneminden bu yana söyledim. 10 Yılda dediğimiz noktaya geldik” dedi. Meclis Başkanı Adnan Oğuz Akyarlı da İçişleri Bakanlığı’nın görüşü doğrultusunda böyle karar alındığını söyledi.
Bunun üzerine sinirlenen Çakar, “İçişleri Bakanlığını’nın aldığı görüş beni hiç ilgilendirmiyor. Hukuk devleti bakanın görüşü değildir. Hukuk devleti kanundur, yönetmeliktir. ESHOT’un kuruluş kanunu var. Yetkilerini düzenleyen yerler var. Bunları göz ardı ederek ‘Birisi şöyle demişti, ondan yapıyoruz’ demek doğru değildir. Bundan iki ay önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi zam yaptı. CHP’liler eleştiri yaptı ama Meclis’ten niye geçmediğini sormadı. Bundan önce belediye ESHOT ve UKOME kararı ile zam yapıldı. O zaman niye itiraz etmediniz” dedi. Ulaşım zammı önergesi bütçe ve tüketiciyi koruma komisyonlarına sevk edildi.