Güncelleme Tarihi:
Mavişehir’de revizyona uğrayan, onaylanmayan planlar hariç, 2003 yılından bugüne kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı toplam 5 imar planının mahkeme kararıyla durduruldu veya iptal edildi. En son İzmir 2. İdare Mahkemesi 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı imar planlarını Kasım 2015 tarihinde iptal etti. Planlar yürürlükteyken alınan inşaat ruhsatlarının ne olacağı tartışma konusu oldu.
İzmir 4. İdare Mahkemesi’nden çıkan yeni bir karar, bu tartışmalara kısmen nokta koydu. Mahkeme, Şemikler Mahallesi’nde 170 bağımsız bölüm ve 44 bin 132 metreke yüzölçümde olacak yapı için Katal İnşaat’ın 23 Ağustos 2013 tarihinde aldığı ruhsatı, dayanağı olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mavişehir Bostanlı Toplu Konut alanınına ilişkin planlar iptal olduğu gerekçesiyle, dayanağı kalmadığı için iptal etti. İnşata başlamamış olan, ruhsatı alan firmanın projeden vazgeçeceği öne sürüldü.
İnşaatına başlanmamış olan bu ruhsatın ardından, iptal olan imar planının dayanak olduğu inşaatı süren veya tamamlanmış binaların ne olacağı merak konusu oldu. İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği imar planı iptal kararı, temyiz incelmesi için Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu’nda görüşelecek. Ancak, Karşıyaka Belediyesi, hukuk gereği plan iptal kararı gereklerine uygun hareket ederek, plansız kalan bölgede yeni ruhsat vermeyecek. Devam eden inşaatları da durduracak, geldiği seviyeleri tespit edecek.
Karşıyaka Belediyesi’nin, iptal planlara göre ruhsat alan, inşaatı süren yapıların ruhsatını iptal edip etmeyeceği ve inşaatı tamamlanmış binalarla ilgili ne yapacağı konusunda ise belirsizlik var. Karşıyaka Belediyesi ya ruhsata uygun yapılmış ve yapı kullanma izni alan binalar için plan iptal olduğu için ruhsatı da iptal edecek ya da Danıştay’ın emsal "kazanılmış hak" kararlarını dikkate alacak. Belediye’nin bu tavrı bölgedeki AVM, özel okul gibi tesisleri etkileyecek.
Öte yandan bölgenin planıyla ilgili ana karar Toplu Konut Alanı İlanı ile ilgili dava sürecinde Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu’nca verilecek. Bu karar bağlayıcı ve yön gösterici olacak. Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu’nun İzmir 2. İdare Mahkemesi’nce verilen kararı kesin olarak ortadan kaldırması durumunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılan planlar yeniden geçerli olacak. Yerel mahkeme kararı yerinde bulunursa ise bölgenin plan yetkisi İzmir Büyükşehir (1/5000) ve Karşıyaka Belediyesi’ne (1/1000) geçecek. Yeni yapılacak planlarda mevcut binalarla ilgili plan koşulları değerlendirilebilinecek.