Marmaris’te büyük şok: 5 bin binaya yıkım kararı

Güncelleme Tarihi:

Marmaris’te büyük şok: 5 bin binaya yıkım kararı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2015 14:19

MUĞLA’nın Marmaris İlçesi’ndeki 35 turistik otel ve 500 konutun da aralarında bulunduğu 5 bine yakın bina için imara aykırı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı verilip, toplam 15 milyon lira para cezası kesildi.

Haberin Devamı

Marmaris Belediyesi, geçen 1 Temmuz’dan bu yana ilçedeki kaçak yapılaşmayla ilgili çalışma başlattı. Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüşen köyleri de kapsayan denetimlerde imara aykırı olduğu tespit edilen yaklaşık 5 bine yakın bina için yıkım kararı verildi. Bunu binalara toplam 15 milyon lira da para cezası kesildi. Türkiye’de ’İmar Planı’ diye bir şeyin olmadığını belirten Marmaris Belediye Başkanı CHP’li Ali Acar, bunun işin başındaki üst düzey yetkililer, hukukçular tarafından bilindiğini. hatta İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin raporlarına yazdığına dikkati çekti.

’MEMLEKET KİLİTLENİYOR’

Marmaris’teki imara aykırı yapılaşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Acar şunları söyledi:

"Türkiye’de projeye ve imara aykırı yapılanma olabildiğince fazla. ’Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar uygunsuz imar olamaz’ diye bilinmesine rağmen bir şikayet mekanizması, bir hesaplaşma aldı başını gidiyor. Bu durumda da memleket maalesef kilitleniyor. Bu bir yıllık süre içinde yüzlerce konut, işletme ve otellerin de içinde bulunduğu ne kadar şikayet konusu olan yer varsa hepsine işlem yapmak zorunda kaldık. Yıkım kararları çıkardık, para cezaları kestik."

Haberin Devamı

’YIKIM KARARI ALDIĞIMIZ ÇOK BÜYÜK TESİSLER VAR’

Ceza kesilen ve yıkım kararı alınan 35 turistik tesis içerisinde çeyrek asırlık bir otelin de bulunduğunu vurgulayan Başkan Acar şöyle devam etti:

"Bunca yıldır çalışan otelin, bilmem kaç santimlik imara aykırı durumu varmış. Bırakın Marmaris’i ülke genelinde tüm yapıları inceleyin mutlaka birkaç santim aykırılıklar çıkar. Ne yani şimdi biz bu birkaç santim için bu 25 yıllık oteli yıkmalı mıyız? Yazık günah değil mi? Ceza kestiğimiz ve yıkım kararı aldığımız çok ciddi büyük tesisler var. Ne yapacağımızı şaşırdık. Kaçak yapılaşmaya karşıyız tabii ki ama, bunlar önceden yapılmış binalar. Küçük küçük unsurlar nedeniyle bu tür yerleri mühürleyip, yıkım emri çıkartmak zorunda kaldık. Bu anlayışla, bu iş bu şekilde yürümez. Yeni yapılan otellerden, 5 yıldızlı olanlarına kadar çok sayıda otel mühürlendi ve ceza kesildi. Ne olacak şimdi? Sezon ortasında bunların oteli boşaltıp kapıya kilit mi asmaları gerekiyor?"

Haberin Devamı

YIKIM KARARI ÇIKAN SİTELER DE VAR

Marmaris ilçe merkezindeki 120 konuta yıkım kararı verilip, ceza kesildiğini aktaran Başkan Acar, şöyle konuştu:

"Yıkım kararı alınan 120 konut ama bunların içinde 20’den tutun da 100, 120 dairelik siteler var. Bunlar da göz önüne alındığında tutanakla tespit edilen kaçak yapı sayısı 500’e varıyor. Oteller ile konutlara çıkan ceza ise toplamda 15 milyon lira. Kentin daha ileriye gitmesi için, gelecek kış döneminde, turizm sezonu bittikten sonra yapısal çalışmalarla ilgili ’Hangi projeleri hayata geçireceğiz’ diye düşünüp, yeni projeler üreteceğimize, maalesef evrak getir- götür anlayışı ile enerjimiz tamamen bitirildi. Kişi ayırmadan, adama göre muamele yapmadan tüm kamu kurum ve kuruluşlarının başındaki insanlarla kent için birlikte çalışmak zorundayız. Merkezi yönetim desteğini vererek seçimlerde primini görsün. Belediye karşı partiden olmasına rağmen, ’Şu yatırımları yaptık’ diyebilmeli. Bu küçücük yeri hep birlikte uçuracak noktaya getirmemiz mümkün."

Haberin Devamı

’ÇOK SAYIDA KAMU BİNASININ RUHSATI YOK’

Muğla’nın büyükşehir belediyesi olmasıyla mahaleye dönüştürülen köylerde de inceleme yapıldığının altını çizen Başkan Acar, buradakilerde eklendiğinde yıkım kararı çıkartılan bina sayısının 5 bine yakın olduğuna dikkati çekti. "İş baştan kokmuş" diyen Başkan Acar, şöyle dedi:

"Marmaris’te kamu kurum ve kuruluşlarına ait çok sayıda binanın ya ruhsatı yok ya da projeye aykırı şeyler yapılmış veya eksikleri var. Bunları da herkes biliyor. Hadi buyurun işin içinden birlikte çıkalım."

Marmaris’te tapu müdürlüğüne kayıtlı 25 bin civarında bina olduğu bildirildi.

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK

Banu ŞEN / HÜRRİYET

Başkan Ali Acar’ın açıklamaları, “Şimdi ne olacak?” sorusunu akıllara getirdi. Şehir Plancıları Odası Muğla Şube Başkanı İsmet Şahin, yıkım kararları kesinleştiyse, yıkımın da gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi, şöyle dedi: “Yıkmama eğilimi tüm belediyelerde var. Oy kaybı ya da vatandaşla karşı karşıya gelmemek için belediyeler bu kararlar sonrası yıkmamak için çeşitli bahaneler üretebiliyor. Ancak eğer bu kararlar kesinleştiyse yıkılmaları gerekir. Bu bölgelerin çoğu SİT alanı ya da Özel Çevre Koruma Bölgesi olduğu için bakanlıklara da bağlı. Yıkım kararını alan kurumların mücadele için de elini taşın altına koyması gerekir. Devlet de ödenek gönderip yıkımın gerçekleşmesine katkı koymalı. Bu iş sadece belediyelerin görevi değil. Marmaris 1990’da Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. Ancak o günden bugüne bir tane plan yapılan köy yok. Büyük rant ve kaçak yapılaşma baskısı var. Yerel yönetimin gücü bir yere kadar. Seçimlerden önce devlet elektrik affı ve su bağlama gibi uygulamalar getiriyor. Sonra da belediyelerden yıkım yapmasını istiyor.”

Haberin Devamı

Marmaris’te büyük şok: 5 bin binaya yıkım kararı

Kim yıkmış ki?
Mimarlar Odası Muğla Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmert İnoğlu ise yıkım kararlarının uygulamaya geçeceğini sanmadığını belirterek, şunları kaydetti: “Ülkede binlerce kaçak yapı var. Hopa’da yaşananları görüyoruz. Kaçak ilçeler, kaçak kamu binaları... Kim yıkmış ki? Burada geçen sene yaz aylarından başlayan şikayetler vardı. Seçimden önce, Büyükşehir Yasası’ndan önce, eskiden köy adı altında şimdi mahalle olan bazı yerler (Hisarönü, Söğüt, Selimiye, Turgutlu, Orhaniye gibi) belediyenin yetki alanı dışındaydı. Seçimden önce buralarda çok sayıda kaçak yapılaşmaya gidildi. O zaman kimse engellemedi. Valilik ve Özel İdare denetimindeydi. Seçimden sonra çok sayıda şikayet yapıldı. Şikayetlerin direkt bakanlığa iletildiğini duyduk. Kuvvetle muhtemel siyasiydi. Çok sayıda soruşturma oldu. Belediye de farklı tarihlerde, çok ciddi incelemeler getirdi. İnşaat piyasasında bunların gerginliği hakim. Ruhsat süreçleri artık çok uzun incelemelerden geçiyor. Normal bir süreç gibi değil, çok hassas. Tüm beldeler seçimden sonra belediyeye bağlandı. Hizmet alanı 30 katına çıktı. Bölge tüm dünyadan çok ciddi rant saldırısı altında. Ama aynı zamanda burayı koruyan çok ciddi koruma planları da var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!