Güncelleme Tarihi:
Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri’nden 14 kişilik ekibin Marmaris Körfezi’nin kirliliğine yönelik 10’uncu etap çalışma tamamlandı. 18 noktadan su örnekleri alındı. Yerinde ölçümler yapıldı. Ekip başkanı Prof. Ahmet Nuri Tarkan, “Sonuç pek parlak değil” dedi. x’te
********
(devama)
Marmaris Körfezi
kirlilik kıskacında
Mustafa SARIİPEK / MARMARİS, (Muğla) (DHA)
MUĞLA Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Ahmet Nuri Tarkan başkanlığında Marmaris Körfezi’nde kirlilik araştırması yapan 14 kişilik ekip, 10’uncu etap çalışmasını tamamladı. Marmaris Çevrecileri Derneği’nin desteğinde yapılan çalışmalarda yine 18 noktadan su örnekleri alındı. Yerinde ölçümler yapıldı.
Prof. Tarkan, tüm ölçüm parametrelerini gözönüne alındığında sonucun pek parlak olmadığını söyledi. Körfezin bir Haliç olmayacağını belirten Tarkan, “Haliç çok ekstrem bir konu, ama burada olabilecekleri tahmin etmek zor değil. Oksijenin yaz ay değerleri 5 miligram altına inmiş durumda. Bu, Marmaris Körfezi için iyi değil tabii ki. Bu şekilde devam etmesi durumunda Marmaris Körfezi 15-20 yıl sonra şu andaki durumundan çok daha kötü olacak. Örneğin, alg üremesi olabilir. Kokuşma meydana gelir ki, bu da turizmin bitmesi anlamına gelir. Bunun için hep birlikte bir an önce önlem almalıyız” dedi.
İlgi bekliyoruz
Yrd. Doç. Nedim Özdemir de Marmaris’teki yetkili kurumların istemesi halinde birlikte bir çalışma içine girilebileceğini söyledi. Sezon öncesinde bu kurumlara eğitim verebileceklerini kaydeden Özdemir, “Bu, 2012 için çok iyi bir hazırlık dönemi olur. Üniversite olarak bu kurumlardan ilgi bekliyoruz. Hep yanlarındayız. Marmaris Körfezi hepimizin. Gelecek için şimdiden önlem almamız şart. Çünkü kirlenme bu kadar hızla gidecek olursa gelecek yıllarda daha da kötüye gideceğini görüyoruz” diye konuştu.
Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin ise şunları kaydetti: “Bilim insanlarımız körfez kirli diyor. Önemli olan bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Marmaris’i gelecek nesillere taşımak. Bunun için de tüm STK ve yöneticilerimizi, kamu kuruluşlarını hep birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.”