Güncelleme Tarihi:
AVRUPA Birliği’nin Cominus Projesi kapsamında eylül ayı başlarında Balıkesir’e gelen ve Ovacık Köyü İlköğretim Okulu’nda asistan öğretmen olarak çalışan Marijka Eggert (27) İngilizce öğrettiği öğrenciler kadar anne babalarının ve köylülerin de sevgisini kazandı.
Şalvar giyen, yemeni takan, ev ziyaretlerine katılan, köy kahvesinde çay içen genç kız için için kına gecesi bile düzenlendi. Marijka bindallı giyip, altın bilezik taktı, kına yaktı, öğretmen arkadaşları ve köyün genç kızlarıyla oynadı, köylülerle kaynaştı.
Alman asistan için okul gezileri de düzenlendi, Eggert, Karahallılar ve Alişuuri ile Kepsut’taki Hotaşlar’a gitti. Futbolu da çok seven ve Hamburg’u tutan Marijka sıkı bir Balıkesirspor’lu oldu. Balıkesir Atatürk İlköğretim Okulu’nda kendisi gibi asistan öğretmenlik yapan Carolin Schreiber ile aynı evde kalan Marijka, haftasonları arkadaşıyla Balıkesirspor’un içerideki maçlarını izledi. Kaptan Osman tüm futbolcuların imzaladığı formayı Marijka’ya hediye etti.
Benim için bir şanstı
Ovacık’ta çalışmanın kendisi için büyük şans olduğunu vurgulayan Marijka duygularını şöyle dile getirdi:
“Ovacık’ta herkes beni sıcak karşıladı. Okul personeliyle öğrenciler benim için bir aile gibi oldu. Köy küçük olduğu için çevremi kısa bir sürede tanıdım ve köydeki herkes beni benimsedi. Balıkesir’de kaldım. Ovacık’a gelip gittim. Benim için Türk köy ve şehir hayatını yaşayabilmek harika bir olaydı. Alman kültürünü okuldakilere tanıtmak da benim için bir zevkti. Odaklandığım başka bir nokta da öğrencilerin İngilizce bilgilerini kullanmaları için onları yüreklendirmekti. Türkçe bilgimin az olmasından ötürü öğrenciler benimle İngilizce konuşma gereksinimi duydu. Şimdi Almanya’ya dönüyorum. Ama Almanya’dayken de daima Türk okulumla, Ovacık köylüleriyle iletişim halinde olacağım.“
O da öğrendi biz de
Ovacık İlköğretim Okulu İngilizce öğretmeni Merve Gök ise, “Marijka sayesinde öncelikle karşılıklı anlayışı öğrendik, hep birlikte, kültür farklılığının nasıl harmanlanabileceğini gördük. O bizim yemeklerimizi, biz onunkileri tattık. O şalvar giydi yeri geldiğinde, biz okulumuzdaki Noel ağacına süsler astık. O ‘merhaba’yı öğrenirken biz ‘hallo’yu öğrendik. O bizim kültürümüzü, biz de onunkini anlamaya çalıştık ve bu hepimizi geliştirdi” dedi.
Okul Müdürü Turgay Demirkıran, öğrencilerin farklı bir kültürü, anlayışı tanıma fırsatı bulduğu için mutlu olduklarını dile getirdi, “Mutluyuz, çünkü okulumuza bir farklılık getirebildik. Mutluyuz, çünkü farklılıkları anlamayı karşılıklı olarak başardık. Ama aynı zamanda hüzünlüyüz, çünkü Marijka evine döndü” diye konuştu.