Güncelleme Tarihi:
DEZAVANTAJLI kadınların kendilerini geliştirmesi ve para kazanması için harekete geçen “Yeniden Bir Yaşam Derneği” hedefine ulaştı. Dernek, 16 yaşından 85 yaşına kadar birçok kadına, kurduğu atölyede el işi yapmayı öğreterek iş sahibi oldu. Kadınlar şimdi de el emeği göz nuru şal ve patik gibi ürünleri, Amerika’da buldukları alıcıya teslim etmek için harıl harıl çalışıyor.
Kadınların kendilerini geliştirmeleri ve para kazanmaları için çalıştıklarını söyleyen Dernek Başkanı Funda Demirel, amaçlarına ulaştıklarını söyledi. Haftada iki gün atölye çalışması yaptıklarını dile getiren Demirel, örgü örmeyi bilmeyen kadınlara da bu atölyede ders verdiklerini söyledi. Demirel, şöyle devam etti:
FABRİKA GİBİ ÇALIŞIYORLAR
“Üretiyorduk, ama satacak pazar bulamıyorduk. Birçok yerde denemelerimiz oldu. Ancak tam olarak başarıya ulaşamamıştık. Kadınlarımızın ördüğü patikler ve şallar Amerika’da el işi ürünleri satan bir mağazanın ilgisini çekti. Bize örnek gönderdiler, biz de yaptıklarımızı onlara gönderdik. 10 kadın toplandık, gece gündüz patik ördük. Gönderdiğimiz işleri çok beğendiler. Şimdi 180 kadınımız üretiyor ve Manisa’dan Amerika’ya ürün gönderiyoruz. Adeta fabrika gibi çalışıyoruz.”
EL İŞİ ORADA DEĞER BULDU
Şal ve patik ördüklerini söyleyen Demirel, kadınların bu işi evlerinde de yapabildiğini dile getirerek, “Bin patik siparişi aldık. Bütün masrafları firma karşılıyor. Modelleri onlar veriyor, biz sadece örüyoruz. Orada el işi ürünlere büyük bir ilgi olduğunu öğrendik. Bizim değerini bilemediğimiz el işi ürünlerin değerini Amerikalılar biliyor. Burada beğenilmeyen el işi ürünleri orada büyük bir değer görüyor” diye konuştu.
HEM ÜRETİM HEM SOSYALLEŞME
Kadınları örgütleyip bu işi başarabildiklerini kaydeden Demirel, kadınların para kazanmalarının yanı sıra sosyalleştiklerini ve üretmenin keyfini çıkardıklarını söyledi.