Güncelleme Tarihi:
Türkiye'de kırsal kalkınmayı geliştirmek ve yeni yatırımların önünü açmak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanıp, 2007 uygulamaya konan IPARD için Manisa'da ilk adım atıldı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından 2007 yılından beri 20 ilde uygulamada olan program, gelecek yıl içinde Manisa dâhil 22 ilde daha hayata geçirilecek. Programının Manisa ayağının ilk aşaması olarak Anemon Otel'de Vali Halil İbrahim Daşöz'ün katılımıyla tarımsal, hayvansal ve süt işletmesi yetkilileri ile kırsal turizmde hizmet veren çeşitli sivil toplum örgütlerine bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya TKDK İl Koordinatörü Ahmet Işık, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda görevli uzman Aziz Orhan Çimen, TKDK Genel Merkezi'nde görevli uzmanlar Ahmet Saim Öztürk, Burak Duygu ve Vacit Güneşer de katılarak program hakkında slayt eşliğinde bilgiler sundu.
TKDK Manisa İl Koordinatörü Ahmet Işık, programın kırsal kalkınmaya, tarım, gıda, hayvancılık sektörüne destek veren bir hibe programı olduğunu söyledi. Işık, projenin amacının tarım sektörünün sürdürülebilir modernizasyonuna katkı sağlamak, gıda güvenliği, hayvan sağlığı, bitki, çevre ile ilgili AB standartlarına uyumu teşvik etmek olduğunu kaydetti.
Projeyle kırsal alanların sürdürülebilirliğine de katkı da bulunulmaya çalışıldığını belirten Işık, “Bu nedenle program çerçevesinde tarım, hayvan ve gıda sektörleri ile en önemlisi kırsal kalkınmayı geliştirecek olan her türlü projeye hibe desteği sağlanmakta. Şu an programın fonunda 1 milyar 165 milyon euro bulunmakta. Bu fonun yüzde 75'ini AB, yüzde 25'ini ise Hazine desteklemekte. Şu an Manisa'da il koordinatörlüğümüzü yeni kurduk. 2013 yılı başı itibariyle projeleri almaya başlayacağız” dedi.
HİBE FONLARINDAN YETERİ KADAR YARARLANILMIYOR
Vali Daş ise tarım ve kırsal kalkınmaya yönelik desteklerin her geçen gün arttığını ifade etti. Tarım ve kırsal kalkınma açısından birçok ajans kurulduğuna ve teşvikler verildiğine dikkati çeken Vali Daş, “İlimizde hem sanayi hem de tarım açısından cazip il haline geldi. İşi yapmak isteyenler için kaynak var. İyi hazırlanmış bir proje her zaman yol buluyor. Artık günümüz şartlarıyla ve imkânlarıyla girişimci olmamız gerekir. Her bir şey için hibe veriliyor ancak sen bir şey yapamıyorsan bir sorun var demektir. Manisa gelişmesine karşın, hibe fonlarından yeteri kadar yararlanamıyor. Ya ilimizdekiler çok kazanıyor ya da umursamıyor. Bu fırsatları ilimiz için iyi kullanalım. Özellikle kırsal kalkınmada potansiyeli olan ilimize, bu fırsatları kazandıralım” dedi.