Manisa organik tarım ve hayvancılık kenti olacak

Güncelleme Tarihi:

Manisa organik tarım ve hayvancılık kenti olacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2015 01:40

MANİSA Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Zafer Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle 'Manisa İli Organik Tarım ve Organik Hayvancılık Stratejisi ve Eylem Planı Projesi'ni hayata geçirdi. Bu kapsamda kentin organik tarım ve hayvancılık haritası çıkartılması için çalışmalara başlandı.

Haberin Devamı

Proje için yapılan tanıtım toplantısı Şehzadeler Ziraat Odası'nda düzenlendi. Yunusemre İlçe Kaymakamı Yüksel Topal, Şehzadeler İlçe Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Ramiz Şiyak, proje teknik elemanları ve organik tarımla uğraşan üreticiler toplantıya katıldı.
Ülkede 703 bin hektar alanda 1 milyon 600 bin tonun üzerinde organik tarım ürün üretiminin yapıldığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Çebi, Manisa'da 140 bin dekar alanda organik tarım yapıldığını kaydetti. Ülkedeki organik ürünü üretiminin yüzde ikisinin Manisa'dan gerçekleştiğini kaydeden Çebi, üretim bakımından kentin 7. sırada olduğunu ve 2 bin 280 kişinin organik tarımla uğraştığını belirtti. Eylem planı çerçevesinde kentin organik tarım ve hayvancılık haritasını çıkartacaklarını belirten Çebi, "Eylem planı çerçevesinde amacımız Manisa'da yapılan organik tarım faaliyetlerini belli bir plan ve proje dahilin de organize etmektir. Önümüzdeki yıllarda üreteceğimiz ürünleri, arttıracağımız ürünlerin yol haritasını çıkarmak istiyoruz. Bunu içinde bir strateji belirlemek ve eylem planı hazırlamak istedik. Bu eylem planı çerçevesinde hangi bölgede hangi organik ürünlerin yetiştirileceğini belirlemiş olacağız. Böylece bir organik tarım haritası çıkarmış olacağız. Uzun vadede hedefimiz Manisa'yı Türkiye'nin organik tarım kenti yapmak" diye konuştu.

RAPOR ÜÇ AY İÇİNDE HAZIRLANACAK
Eylem planı çalışmasının üç ayda bitirileceğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Çebi, "Bu planın hazırlanmasına başladık. Üç ay içinde bitirmeyi hedefliyoruz. Üç ay sonunda elimizde bir rapor olacak. Böylece elimizde organik tarım ile ilgili bir ürün yelpazemiz olmuş olacak. Eylem planı çerçevesinde ilçelerimizde olmak üzere altı toplantı yapacağız. Bunun içinde yaklaşık dört bin çiftçi ile bir anket yapacağız. Yapılan anketle organik tarım ile ilgili beklentileri, neler yapılması gerektiği, organik tarım hakkındaki bilgileri konusunda bir sonuç çıkarmış olacağız. Bu sonuçta raporumuza eklenmiş olacak. Rapor sayesinde organik tarım ile ilgili olarak kısa, orta ve uzun vadedeler neler yapılması gerektiği ortaya çıkmış olacak. Uzun vadedeki hedefimiz Manisa'ya Türkiye'nin organik kenti yapmak" dedi.

SONRAKİ AŞAMA PAZAR OLUŞTURMA
Eylem planını ikinci ayağının üretilen ve üretilecek olan organik tarım ürünleri için pazar oluşturmak olduğunu belirten İl Müdürü Çebi, "Eylemin diğer bir ayağı ise ürettiğimiz ürünlerinde pazarlama çalışmasını yapacağız. Bunun için organik tarım ürünleri üretimi ve satışı yapan firmalarımızla bir görüşme yapacağız. Bir piyasa oluşturacağız. İlk olarak 40 firma ile bir toplantı yapılacak. Onların görüş ve düşüncelerini alacağız. Daha çok organik tarım ürünleri ihracatı yapan firmalarımızla görüşmelerimiz olacak. Şu anda ilimizde organik tarım üzerinde üretim yapan iki binin üzerinde firmamız var. Gerekirse firmalarla tek tek görüşmede yapabiliriz" diye konuştu. Kentte organik tarımı geliştirmek için basınçlı ve kapalı sulama sistemine geçmeyi hedeflediklerini belirten İl Müdürü Çebi, "Basınçlı ve kapalı sulama sistemi konusunda bakanlığımızda çalışmaları var. İl Müdürlüğü olarak da eylem planı çerçevesinde bu konuda çalışmalar yapacağız. Eğer çiftçimiz benimserse Manisa'da 1.5 milyon dekarlık bir alanda kapalı ve basınçlı suluma sistemi ile seracılık yapmayı hedefliyoruz. Böylece yılın 12 ayı sebze üreteceğiz ve 12 ayı satış yapacağız. Çünkü organik tarımda en çok gelir getiren sebzedir" dedi.

Çebi'nin konuşmasını ardından eylem planı çalışmalarını yürütecek Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Uygun Aksoy ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yercan, katılımcılara organik tarım nedir?, nasıl yapılır?, neler yapılması gerekir? konularında bilgi verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!