Manisa’da kömürcü doğalgaz isyanında

Güncelleme Tarihi:

Manisa’da kömürcü doğalgaz isyanında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2008 00:00

Manisa’da kömür satıcıları, belediyenin merkezi kalorifer sistemi bulunan konut ve işyerlerinde doğalgaz kullanımını zorunlu hale getirmesine tepki gösterdi.

Manisa Kömürcüler Kooperatifi’ne üye 60 işveren biraraya geldi, havadaki kükürt oranının normal değerlerde olmasına karşın kirliliği bahane eden belediyenin, halkı doğalgaza zorlamak için ceza kesmekle tehdit ettiğini öne sürdü.

Manisa Belediyesi, İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararını gerekçe gösterip, hava kirliliğinin üst seviyelerde olduğunu belirterek, doğalgaz hattının geçtiği yerlerde merkezi sistemle ısınan apartman, site ve resmi kurumlarda kömür kullanımını yasakladı, dönüşüm için sekiz ay süre tanıdı. Yılda yaklaşık 50 bin ton kömürün satıldığı Manisa’da alınan karar, geçimini siyah elmas satışından karşılayan esnafı isyan ettirdi. Kömürcü esnafı adına konuşan İbrahim Tugriçeri, "İl Hıfzısıhha Kurulu 2007’de aldığı kararla hava kirliliğinin üst seviyede olduğunu öne sürdü, doğalgaz kullanımına geçilmesini istedi. Bu kararı kabul etmedik, iptali için dava açtık. Belediye yetkilileri merkezi sistem kaloriferli yerlerde doğalgaz kullanımının zorunlu hale geldiğini, dönüşüm yapılmayan yerlere ceza verileceğini bildirdi. Ortada hava kirlilik raporları var. Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı’nın sınır ve ortalama değerlerine göre kış sezonu ortalama değerleri kükürtdioksit miktarı alarm sınırı 250, Manisa’da bu oran Ocak-Mart 2008 aylarında en fazla 38 olmuş. Aynı şekilde partikül madde oranında sınır 200, Manisa’da aynı tarihlerde en fazla 147 çıkmış. Hıfzısıhha kurulunun kararı için açılan iptal davası sonuçlanmadı. Belediye yetkililerinin halkı tehdit edercesine doğalgaz dönüşümü yaptırmayan merkezi sistem kalorifer kullanıcılarına ceza yazılacağını duyurması etik değil" dedi.

Karar uygulanacak

Tepkinin anlamsız olduğunu savunan Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Sevinç ise İl Hıfzısıhha Kurulu kararının uygulanacağını söyledi. Sevinç, "Doğalgaz kullanılan illerde kirlilik azalıyor. Manisa’da da daha temiz hava solumak için doğalgaz kullanımını artırmalıyız" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!