Güncelleme Tarihi:
Soma Cumhuriyet Başsavcılığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan kamu görevlilerinin de yargılanması için izin istedi. 14 Mayıs 2014 tarihinde bakanlığın bu izni vermemesi üzerine Danıştay'a itirazda bulunuldu. İtirazı değerlendiren Danıştay 1'inci Dairesi, soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararı 4 Aralık 2014 tarihinde oy birliğiyle kaldırdı. Danıştay, kararına rağmen Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, personelini koruduğu iddia edilmiş ve yargılanmalarına izin vermemişti.
YENİ HÜKÜMETİN BAKIŞ AÇISINA BAĞLI
Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, ancak 7 Haziran genel seçimlerinde çıkan sonuca göre AK Parti'nin tek başına hükümet kuramamasının Soma Davası seyrini değiştireceğini söyledi. Soma Davası ile yargılama sürecinin devam ettiğine dikkati çeken Arslan, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki sorumlular ile ilgili yargılanma izni verilmemesini Danıştay, kaldırmıştı. Soma Savcılığı'na yeniden araştırma yapılarak sorunların tespiti konusunda yazı yazıldı. Savcılık konuya ilişkin araştırmasını sürdürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da bu konu ile ilgili ret kararını hala göndermedi. Süreç halen devam ediyor. Tabi kurulacak olan yeni bir hükümetin bakış açısına göre durum değişecektir. AKP'den farklı bir hükümet kurulduğunda ismi geçen bakanlık çalışanları ve bürokratların da yargılanma yolu açılır ve yargılanır" dedi.
Arslan, yeni hükümet ile birlikte Danıştay kararına rağmen personelini koruduğu ve görevi kötüye kullandığı iddia edilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a da Yüce Divan yolu açılabileceğini de kaydetti.