Güncelleme Tarihi:
Yürüyüşe çıkan vatandaşlar, kilometrelerce uzunluğundaki kumsalı kaplayan mandalinalarla karşılaştı, durumu ilgili beldelerin belediyelerine haber verdi.
Edremit Ziraat Odası 2. Başkanı Ali Yılmaz Diker, Edremit, Havran, Burhaniye, Ayvalık ve Gömeç’te yaklaşık 780 bin mandalina ağacı bulunduğunu söyledi. Bölge üreticilerinin satamadıkları, ellerinde kalan mandalinaları denize döktüğünü ifade eden Diker, şunları kaydetti:
Yerde kalması zararlı
“Bölgede bu yıl mandalina üretimi oldukça iyi ve kaliteliydi. Ancak ülkemizde bu işin pazarlanmasında yaşanan sıkıntılardan dolayı maalesef üreticinin mandalinaları elinde kaldı. Mandalina üreticisi satabildiğini satmış, gerisini ağacın dalında bırakmış, bir kısmı da yerde adeta bir döşek gibi serili yatıyor. Üretici şimdi bu malını orada bırakamaz. Bırakırsa mandalinanın içindeki ve kabuğundaki potasyum fazlalığı da ağaca zarar verir. Dolayısıyla yerdeki mandalina asitlenme yapar. Mecburen mandalinaları ağaçların dibinden toplayıp bir yere atması lazım. Zeytinli’nin Dalyan Mahallesi ile Akçay Kordon’unda yaklaşık 5 kilometrelik bir sahada her taraf mandalina içinde. Belli ki üretici bunu denize dökmüş.”
Ali Yılmaz Diker, dökülen mandalinalar balıklar tarafından yenmediği için hepsinin sahile vurduğunu vurgulayarak, “5 kilometrelik sahil şeridi adeta bir mandalina tarlası gibi sapsarı. Bu hakikaten bu ülkenin ürettiği değerleri açısından çok vahim bir durum. Bu ürün, tüketen insanlarla buluşturulsa, ülkedeki insanların boğazından geçseydi çok daha güzel olacaktı” dedi.
Masrafı kurtarmıyor
Havranlı mandalina üreticisi Ümit Bölükbaşı da, “10 yıldan beri ürünün dalındaki fiyatı 30 kuruş. Kesim masrafı olarak kilogramda 10 kuruş gidiyor. Masraflarımızı kurtarmıyor, ürünlerimiz dalında kalıyor, çürüyor, dökülüyor, en son denize kadar gidiyor. Bu mandalina satılsa, devletimiz yardım etse, ihracat olsa, tüketiciye daha ucuz gitse çok daha iyi olacak” diye konuştu.