Güncelleme Tarihi:
DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılımıyla düzenlediği Türkiye - İtalya İş Forumu’na katılan Ege Maden İhracatçıları Birliği temsilcileri, sorunları aktaran bir rapor sundu. Birlik Başkan Yardımcısı Mehmet Yunus Şahin, madencilerin Başbakanlık Genelgesi nedeniyle yaşadığı sorunları aktardığı Cumhurbaşkanı Gül’den aldığı, konuyu inceleteceği mesajını sektöre iletti.
Türkiye’de yeni maden ruhsatı almanın ve süresi dolan maden ruhsatlarının süre uzatımlarının haziran ayında yayınlanan Başbakanlık Genelgesi sonrasında uzun zaman aldığını belirten Şahin, “Ruhsat alınması 3-4 ayı buluyor, çoğu zaman başvurular geri çevriliyor. 2013’ün ilk dokuz aylık döneminde Türkiye ekonomisi yüzde 4 oranında büyüme kaydederken, madencilik sektörünün büyüme rakamları yüzde 3.5 geriledi. Türk ekonomisi büyürken, sektörün bu tempoya ayak uyduramamasının nedeni olarak ruhsat konusunda yaşanan bu sorunu görüyoruz” diye konuştu.
İptal bile ediliyor
Başbakanlık’ta yapılan incelemelerle izin alma süresinin uzaması nedeniyle, 3213 sayılı Maden Yasası’nda öngörülen 3 yıllık süre aşıldığı için bazı işletme ruhsatlarının iptal edildiğini ifade eden Şahin, şöyle devam etti: “İzinlerin alınmasındaki gecikmeler nedeniyle, mevcut arama ve işletme ruhsatlarında planlanmış olan arama yatırımları olumsuz yönde etkilenmiş ve diğer birçok arama çalışması mevsiminde gerçekleştirilmemiştir. Ormanlık alanlardaki maden işletme izinleri de aynı şekilde gecikmeye uğramıştır. Madencilik sektörü, katma değeri yüksek bir sektör olduğu için de, yaşanan olumsuzluklardan sektörün sadece kendisi değil; jeoloji, jeofizik, sondaj, laboratuvar, harita, çevre teknoloji konularında hizmet veren ve sektöre makine-ekipman sağlayan çok sayıda şirket de etkilendi.”