Madencileri Çin kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Madencileri Çin kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2013 00:00

Dünyada yaşanan krizin birçok sektörü etkilemesine rağmen Çin’e yapılan ihracat nedeniyle madencilik yılı iyi geçirdi. Sektörün tek isteği mevzuattan kaynaklanan sorunların aşılması.

Haberin Devamı

EGE Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, dünyanın bu kadar ağır bir kriz altında ezildiği bu dönemde mermer ve madencilik sektörünün üretim ve ihracatını başarıyla sürdürmesinde Çin’e yapılan ihracatın büyük önem taşıdığını söyledi. Erdinç, “Allah, Çin’e zeval vermesin” dedi.
Avrupa’daki ekonomik krizin önümüzde 5-10 yıllık dönemde devam edeceği öngörüsünde bulunan Erdinç, o nedenle 2013 yılında Çin, Hindistan, Güney Asya, Güney Amerika, Arap Emirlikleri’ne yoğunlaşacaklarını kaydetti. Birliğin, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda düzenlediği toplantıda sektörle ilgili sorunları anlatan Erdinç, Çin’i bir ülke olarak değil bir kıta olarak görmek gerektiğini belirterek, “2012 yılı birçok sektör için iyi geçmedi, ancak madencilik için iyiydi, 2013 yılı daha da iyi olacak. 20 gün önce Çin’deydim. Çin’de yeni gelen hükümet yatırımlara önem veriyor. Bu ülkeye ihracatımız artarak devam edecek. Çin’in yanında, Hindistan bizim için önemli ve gelişecek bir pazar konumunda. Hindistan’a yapılan 600 bin ton ihracat çok az bu ihracatı               20 tane ocağımız yapabilecek noktada. Hindistan’a olan ihracatımızı artırmalıyız. Ayrıca Afrika, Güney Amerika, Arap Emirlikleri, Rusya, Orta ve Doğu Asya hedef pazarlarımız olacak” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

İşçi sorunu var
Mermer ve maden sektörünün en büyük ikinci sıkıntısının işçi bulamayışı olduğunu vurgulayan Erdinç, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın konuyla yakından ilgilenmesine rağmen yurtdışından mevsimlik işçi getirme konusunda bir aşama kaydedemediklerini söyledi. Mermercilik sektöründe fabrikaların işçi sorunu nedeniyle yüzde 50 kapasite ile çalışmak zorunda kaldığına işaret eden Erdinç, “Türkiye, 1960’ların Almanyası konumuna düşmüştür. Tek çözüm Mart-Kasım aylarında yurtdışından sezonluk misafir işçi getirmektir. Bu sorunun süratle çözülmesi gerekir” dedi.

MEVZUAT SIKINTISI

Madenciler olarak en büyük sıkıntılarının mevzuat olduğunu belirten Birlik Başkanı “Önümüz sisli ve karanlık. Binlerce ruhsat dosyası bekliyor. Mevzuat nedeniyle ruhsat gecikmesi yaşanıyor ve madenciler iş yapamıyor. Bu kabul edilemez” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!