Ender TÜRKKAN / MARMARİS, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2008 22:02
Dünya Almanya’nın doğusundaki bir köyde uçak hangarının, tatil hangarına çevrilmesini konuşurken, doğa ve turizm cenneti Marmaris’te, yüzlerce çam ağacının kesilmesine de yol açan maden çalışması, ilçe gündeminin ilk sırasına oturdu.
50 kadar turizmci, Osmaniye’ye giderek, maden karşıtlarıyla buluşup, eyleme destek verdi. Köy kahvehanesinde gerçekleşen buluşma sırasında turizmciler, madenin faaliyete geçmemesi için çaba sarf edeceklerini, bu konuda köylüler ve çevrecilerle birlikte davranmaya hazır olduklarını ifade etti.
Maden işletilen yere turist gelmeyeceğini savunan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, "Marmaris’in markası doğasıdır. Doğanın tahrip olması, imajımızı zedeler, büyük kayıplara yol açar. Şu anda arama aşamasında olan madenlerin işletilmesine izin verenler, karşısında bizi bulur" dedi. Toplantıda turizmcilerden sonra köylüler ve çevreciler de fikirlerini dile getirdi.
Diğer konuşmacılar da "Neslişah" isimli firmanın yürüttüğü maden çalışmaları nedeniyle, çanlıların sağlığının bozulacağını, doğanın tahrip olacağını, orman yangınlarının çoğalacağını, Osmaniye’nin en büyük geçim kaynağı olan arıcılığın sona ereceğini iddia etti.
YATÇILAR DA KATILDI
DÜNYANIN en gözde turizm ve bal merkezlerinden Marmaris’in Osmaniye Köyü’ndeki manganez madeni araştırmalarına tepki gösteren çevreci, köylü, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile turizmcilere yatçılar da destek verdi. İlçede yaşayan yat sahiplerinin Marmaris’i yıl boyunca canlı tutmak amacıyla, Eylül 2007’de başlattığı ve her ay periyodik olarak sürdürdüğü eğlence yarışına (Fun race) katılan ’My Misters’ isimli yelkenli teknesinde bulunan beş kişi, "Marmaris’te madene hayır" yazılı pankart açtı. Saat 11.15 sıralarında, denizde Ekber Levent ve Cumhur Gökokva’nın sahibi olduğu teknede gerçekleştirilen bu protesto, yarışa katılan diğer yatçılarla karada bulunanlar tarafından alkışlandı.