Lisemizi istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Lisemizi istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2008 00:00

Çanakkale Ayvacık’a bağlı Gülpınar’daki lisede geçen mayıs ayında inceleme yapan müfettişler, okulun verimsiz ve başarısız olduğunu bildirdi.

Rapor, Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderildi. Bakanlık, 16 yılda 260 mezun veren okulun kademeli olarak kapatılmasına karar verdi. 2008-2009 eğitim dönemi için öğrenci kaydedilmedi. Mevcut öğrenciler, mezun oluncaya kadar eğitimin süreceği açıklandı.

Bunun üzerine veliler, soluğu İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde aldı. Ancak, yapılan tüm görüşmelere rağmen sonuç alınamadı. Çocuklarını yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Ayvacık ve Ezine’deki liselere göndermek zorunda kalan veliler, kararı okul önünde eylemle protesto etti. Öğrencilerin de katıldığı eylemde, "Gülpınar Lisemiz Kapatılmasın", "Okulsuz kaldık", "Okuma şansımızı elimizden almayın", "Ailemin yanında okumak istiyorum", "Lütfen bizi okulsuz bırakmayın", "Kapanmış lisenin mezunları olmak istemiyoruz" yazılı pankart ve dövizler açıldı. Öğrenciler, Türk bayrakları sallayarak, "Gülpınar Lisesi Kapatılmasın" diye bağırdı.

Kızını okutamıyoruz ki

Velilerden Yahya Hüseyin Çalışkan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı, "Okuma yazma bilmeyen kalmasın. Ana-Kız Okuldayız" yazılı pankartı göstererek, "Biz kızını okula gönderemiyoruz. Anasını nasıl göndereceğiz" dedi, kızı Nazan ise, çaresiz açık liseye kayıt yaptıracağını söyledi.

Veli Kadri Yükselen ise, "8. sınıfta okuyan bir kızım var. Derslerinde oldukça başarılı. Gelecek yıl lise kapandığı için maddi imkansızlıklar nedeniyle okutamayacağız ve onun yerine tarlaya göndereceğiz" dedi.

Okul kapandığı için çocuğunu Ezine’de bir liseye kayıt ettiren Hanife Gülmez ise, "Şimdi çocuğumun yanından geliyorum. Yanında beldeden giden arkadaşları da var. Hepsi, ’Okulumuzu istiyoruz’ diye ağlıyor. Ezine’yi istemiyorlar. Daha önce hiç ayrılmadığımızdan bizim için de çok zor oldu" diyerek gözyaşı döktü.

Beldede ilk okulun cumhuriyetin ilanından 3 yıl sonra kurulduğunu anlatan yaşlılardan Mehmet Ali Koç ise, "Yıllarca ihtiyar heyeti azalığı yaptım. Büyük uğraşlar sonrası 1966’da köye ortaokul açtırdık. Bu okuldan mezun olan üç torunum şimdi astsubay" diyerek lisenin başarısız olduğu için kapatılmasına tepki gösterdi.

Tarihinde başarı yok

İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, Gülpınar ile Gelibolu Evreşe’deki liseleri başarılı, verimli bir eğitim olmadığı gerekçesiyle kademeli kapatma kararı aldıklarını söyledi. Bardakçı, genel liselerin amacının üniversitelere öğrenci kazandırmak olduğunu dile getirerek, "Ancak Gülpınar Lisesi’nde başarılı, verimli eğitim olmadığı belirlendi. Ayrıca bu lisenin tarihinde bir tane üniversiteyi kazanan öğrenci yok. Hatta iki yıllık ön lisans programını dahi kazanan çıkmamış. Bu yüzden liseyi kademeli olarak kapatma kararı aldık" dedi. Müdür Vefa Bardakçı, kapattıkları lisenin yerine, mezun olduklarında iş bulma imkanı sağlayacak bölgedeki iş potansiyeline uygun bölümlerle meslek lisesi açmak için çalışma başlatacaklarını, velilerin niçin tepki gösterdiğini anlayamadığını söyledi.

Allianoi’de tarihe kepçe incelemesi

İZMİR’in Bergama İlçesi’nde yapımı tamamlanan Yortanlı Barajı’nın suları altında kalacak olan Allianoi Antik Kenti’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın röleve çalışmaları sırasında antik boru hattına kepçeyle zarar verildiği iddialarının ardından 4. İdare Mahkemesi Heyeti inceleme yaptı.

İncelemeye katılan Avukat Arif Ali Cangı, mahkeme heyetinin İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 10 Ekim 2007’de verdiği kararın iptali için açılan dava nedeniyle inceleme yaptığını belirterek, şunları söyledi: "Kurul, röleve çalışmalarının yapılması sırasında kepçe kullanılmaması, hatta kille örtme sırasında bile antik harabelerin zarar görmemesi için iş makinesi kullanılmamasına karar vermişti. Bu kararın iptali için dava açmıştık, kepçe kullanıldığını duyduktan sonra delil tespiti için mahkemeye başvurduk. Heyet giderek incelemede bulundu. Kepçe kullanılması Allianoi’nin özelliğini kaybetmesine neden olacak, delil tespiti ile ilgili rapor hazırlandıktan sonra suç duyurusunda bulunacağız."

Tutanağa geçti

Allianoi Girişim Grubu Dönem Sözcüsü Alime Mitap ise, "Yargıç, bekçiye suyun çekilmesi için gereken kanalın neyle kazıldığını sordu. Bekçi kepçeyle kazıldığını söyledi. Bekçinin sözleri tutanağa geçirildi. Havuzlarda daha önce sıcak kaplıca suyu vardı. Ancak artık sıcak su dışarıda dere yatağına akıyordu, kepçeyle kırılan boru ortada duruyordu. Ayrıca biz oradayken Bergama Belediyesi’nin iş makineleri tarihi köprünün dibinden kum çekiyordu" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!